Verhofstadt: 'Slechts enkele maanden tijd gekocht'

Verhofstadt: 'Slechts enkele maanden tijd gekocht'

Foto: IMAGEGLOBE

Guy Verhofstadt, fractieleider van de Europese liberalen, ziet positieve elementen in het akkoord dat de euroleiders donderdagnacht afgesloten hebben. De voormalige premier waarschuwt echter dat het slechts om een tijdelijke oplossing gaat, en dat een volwaardige monetaire en politieke unie nodig blijft.

 Verhofstadt is blij met de komst van een echte Europese toezichthouder komt voor de bankensector. 'Dat vroeg het Europees Parlement twee jaar geleden al, maar hebben de lidstaten toen afgeschoten' Ook de extra bevoegdheden voor de noodfondsen en het nieuwe groeipact kunne de ex-premier bekoren, al vindt hij de maatregelen nog iets te beperkt.

'Dat is allemaal goed, maar hiermee kopen we slechts tijd voor drie of vier maanden', vreest Verhofstadt. 'We mogen de tijd die we kopen nu niet voor de zoveelste keer verspelen'. De Europese Commissie moet volgens de voormalige premier snel met een wetgevend pakket komen. 'Ze heeft tijd genoeg gehad om dat voor te bereiden.'

'De echte crisis zal pas voorbij zijn als we nu snel werk maken van een volwaardige monetaire en politieke unie, inclusief het gemeenschappelijk maken van de schulden', herhaalt Verhofstadt, die nogmaals het belang aanstipt van eurobonds om de schulden gemeenschappelijk te maken.

Dat het nieuwe noodfonds ESM in de toekomst staatsobligaties van noodlijdende landen zal kunnen kopen, is voor Verhofstadt niet genoeg. 'Dat is gedeelde schuld, maar zonder de voordelen van gedeelde schuld', besluit hij.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees