Fin bedenkt 'de moeilijkste sudoku ter wereld'

© Arto Inkala

© Arto Inkala

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Finse wiskundige Arto Inkala heeft naar eigen zeggen de moeilijkste sudoku ter wereld ontworpen. Inkala claimt dat de puzzel enkel opgelost kan worden door de scherpste geesten.

rvs

Een sudoku is een soort puzzel, die bestaat uit negen bij negen vakjes, gegroepeerd als negen blokken van drie bij drie vakjes. In de vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden, zodat in elke horizontale lijn, in elke verticale kolom en in elk van de negen blokjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

De moeilijkheidsgraad van sudoku's wordt weergegeven met sterren, waarbij de puzzels met 1 ster het eenvoudigst zijn en 5 sterren worden gegeven aan de moeilijkste exemplaren. Volgens Inkala zou zijn puzzel een score van 11 sterren krijgen.

Wat Inkala's puzzel zo moeilijk maakt, is het aantal berekeningen die gemaakt moeten worden per in te vullen cijfers. Meestal kan je bij sudoku's afleiden waar een nummer moet staan door te kijken naar de vakjes die reeds ingevuld zijn. Bij deze sudoku zal je echter altijd twee of meer plaatsen hebben waar een cijfer terecht kan.

Als u doorklikt naar de tweede foto, krijgt u het antwoord op de sudoku te zien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer