Ex-politiebaas Koekelberg opnieuw vier maanden geschorst

Ex-politiebaas Koekelberg opnieuw vier maanden geschorst

Foto: Photo News

De voormalige commissaris-generaal Fernand Koekelberg is op de hoogte gebracht van een nieuwe schorsing van vier maanden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet aangekondigd.

Milquet benadrukt dat het gaat om een 'puur administratieve beslissing' waarbij geen uitspraak gedaan wordt over de grond van de zaak en waarbij niet geraakt wordt aan 'het principe van het vermoeden van onschuld'.

Daarnaast gaat het om een 'voorlopige' maatregel. De schorsingsmaatregel kan op elk moment 'onderbroken' worden in functie van de evolutie van het juridische dossier tegen Koekelberg.

Milquet hoopt voorts dat het juridische dossier tegen Koekelberg niet blijft aanslepen. 'Ik hoop dat de gerechtelijke autoriteiten na een jaar een beslissing kunnen nemen in de komende vier maanden zodat de administratieve procedure, die afhangt van de juridische procedure, niet blijft voortduren', luidt het.

Koekelberg is al sinds vorige zomer voorlopig geschorst nadat hij door een onderzoeksrechter in Namen in verdenking werd gesteld voor verkrachting. Die voorlopige schorsing is drie keer verlengd. De laatste verlenging, beslist op 5 april, werd door de Raad van State echter vernietigd vanwege een procedurefout.

Door die beslissing kon Koekelberg in theorie het werk hervatten, maar minister Milquet heeft nu dus beslist om Koekelberg opnieuw voor vier maanden te schorsen.

‘Deze keer omdat de onderzoeksrechter in Namen zijn dossier nog niet heeft afgesloten en we dus niet weten of alle feiten bekend zijn', verklaarde kabinetschef Peter Vansintjan eerder. ‘In die zin is het gepast hem opnieuw te schorsen op basis van dit dossier. De feiten maken het onmogelijk dat hij als politieambtenaar kan werken.'

Tussen zijn ontslag als commissaris-generaal en zijn schorsing vorig jaar was Koekelberg aan de slag was als verbindingsofficier tussen de federale politie en de gemeenschappen en gewesten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees