Busbouwer Van Hool bouwt 's werelds grootste vliegveldbus

Busbouwer Van Hool bouwt 's werelds grootste vliegveldbus

Van Hool bouwde al drie van zijn vliegveldbussen voor de luchthaven van Algiers. Foto: if

Op de luchthaven van Algiers worden passagiers met drie mega-vliegveldbussen van en naar de vliegtuigen gebracht. De bussen, de grootste ter wereld, zijn gebouwd door busbouwer Van Hool uit Koningshooikt. Omdat er plaats is voor 160 mensen op de bus, kunnen alle passagiers van een gemiddeld vlieguig in één keer worden vervoerd.

Van Hool bouwde de bussen in opdracht van SGSIA, een bedrijf dat de grondafhandeling uitvoert op de internationale luchthaven van Algiers in Algerije. De vliegveldbussen zijn sinds enkele maanden in dienst, maar de Belgische busbouwer maakte dat pas vrijdag bekend.

De vliegveldbus is de grootste qua capaciteit ter wereld en kan 160 passagiers vervoeren, met 146 staanplaatsen en 14 zitplaatsen. Het voertuig is maar liefst 14,64 meter lang en 3,75 meter breed.

Ter vergelijking: een gewone stadsbus is 12 meter lang en 2,55 meter breed. Er zijn zes dubbele deuren om passagiers snel te laten in- en uitstappen: 2 rechts, 2 links, 1 voor- en 1 achteraan. De bus kreeg ook een dubbel airconditioningssysteem.

4.000 medewerkers wereldwijd

'Dit order bevestigt het vertrouwen van de internationale luchthaven van Algiers in Van Hool', laat het bedrijf nog weten. 'Van Hool heeft sinds 1991 al 17 bijzondere vliegveldbussen geleverd die nog allemaal in dienst zijn. Dat heeft te maken met het engagement van Van Hool om het onderhoudspersoneel in Algiers op te leiden om de bussen in perfecte conditie te houden in de veeleisende klimatologische omstandigheden ter plaatse.'

Van Hool is een Belgische constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf telt ruim 4.000 medewerkers wereldwijd, waarvan het merendeel in de productievestigingen in Koningshooikt en Bree werkt.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees