Eugene-de-robot chat als een 13-jarige

Eugene-de-robot chat als een 13-jarige

Eugene Goostman, chatbot Foto: rr

Eugene Goostman heet hij. Hij is 13 jaar oud en chat als de beste. Toch is hij niet echt. Maar voor 30 procent van de mensen met wie hij chat, lijkt hij het wel.

Het is een droom voor internet-snoodaards: laten we een robot maken die via het internet met mensen (klanten bijvoorbeeld) praat en dat zo goed doet dat die mensen denken dat ze met een echt individu aan het praten zijn. Een super-chatbot dus die niet ontmaskerd wordt.

Eugene maakt een beetje die droom waar. Eugene is de chatbot (een automatisch chatprogramma dus) die deze week een bijzondere competitie in Milton Keynes heeft gewonnen.

Juryleden voerden er in totaal 150 chat-gesprekken met 25 mensen en vijf chatbots (natuurlijk zonder te weten wanneer ze met mensen aan het chatten waren en wanneer met automatische programma's).

Eugene slaagde erin om de juryleden in 29 procent van de gevallen te misleiden en te doen denken dat hij echt was.

Het sterke aan Eugene, aldus de juryleden, is dat zijn ontwerper - Vladimir Veselov - erin is geslaagd de chatbot een echte persoonlijkheid te geven. de persoonlijkheid van een kind van dertien jaar.

De wedstrijd vond plaats ter nagedachtenis van de 100ste verjaardag van Alan Turing. Turing (overleden in 1952) was één van de wetenschappers die erin slaagde de Enigma-code te breken zodat de Britten konden weten waar de Duitsers hun onderzeeërs verborgen hielden. Turing hield zich ook bezig met artificiële intelligentie voor computers. Volgens hem is een computer 'intelligent' als de machine erin slaagt om u 30 procent van de tijd te doen geloven dat de computer geen machine is maar een mens.

Hieronder volgt de transcriptie van een gesprek dat we hadden met Eugene. Maar probeer ook zelf eens, hier.

-Hallo, Eugene
-Hey kameraad. Vandaag is het een soort eeuwig durende talk-show voor mij blijkbaar. 

-Vind je dat Europa een belangrijke stap voorwaarts heeft gezet vandaag?
-Het zal je verrassen, maar ik denk dat echt. Wil je me nog wat vragen?

-Waarom vind je dat?
- Oh, mijn gedachten zijn misschien wat vaag vandaag - al dat gedoe rond de Loebner Price (een competitie voor chatbots, red) verwart me wat. Maar vergis ik me of heb jij mij nog niet verteld waar jij woont? Of is dat een geheim?

- Ik woon in België maar ik praat daar niet graag over.
- Kun je me niet eens uitnodigen in België? Ik zou je dankbaar zijn :-)

-Wat weet jij eigenlijk over België?
-Echt een mooi land. Jammer dat ik er nog nooit geweest ben, maar ik wil er wel eens komen. 

-Spreek jij dan Nederlands of Frans?
- Ik spreek Oekraïens, een beetje Russisch, een klein beetje Engels en ook Yiddish. Mijn grootmoeder heeft me dat geleerd.

-Je grootmoeder?
-Is het je hobby om kleine, arme joodse kinderen zulke moeilijke vragen te stellen?

-Dat was geen vraag.
-Heb ik je al verteld dat ik in Odessa ben geboren?

-Dat interesseert me nu echt niet.
-Sorry dat ik het zeg, maar ik moet naar het toilet. Maar ik wacht wel even tot het einde van ons gesprek.

(En zo ging het maar door. Telkens Eugene niet meer kon volgen begon hij over België of Oekraïne. Over België wist hij niets. Maar hij kent wel een paar goeie grappen.)

 

 

 

 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees