Britse grootbanken moeten duizenden klanten vergoeden wegens fouten

De Britse grootbanken Barclays, HSBC, Lloyds en Royal bank of Scotland hebben klanten te weinig geïnformeerd over de risico's van renteswaps die ze verkochten. Dat bepaalde de Britse bankregulator (FSA) vrijdag. De banken moeten nu duizenden ondernemingen vergoeden. Over hoeveel geld het gaat, is nog niet bekend.

Barclays, HSBC, Lloyds en Royal bank of Scotland verkochten renteswaps aan kleine ondernemingen, die zich zo konden beschermen tegen renterisico's. De klanten werden volgens FSA echter onvoldoende geïnformeerd over de risico's. De banken krijgen geen boete bovenop de te betalen compensaties.

De vier banken hebben ondertussen aan de FSA beloofd hun fouten te zullen rechtzetten en te stoppen met de commercialisering van de meest complexe producten.

De impact van het probleem zou relatief beperkt zijn. De FSA schat dat er tussen 2001 en vandaag ongeveer 28.000 van die contracten afgesloten zijn. Lloyds reageerde al dat het die producten niet op grote schaal verkocht, en dat de kosten dus zullen meevallen.

Na de recordstraf van meer dan 360 miljoen pond (446 miljoen euro) voor Barclays is dit een tweede klap voor de Londense City op enkele dagen tijd.

Barclays-topman Bob Diamond weigert intussen ontslag te nemen. In een open brief aan de voorzitter van de commissie voor financiën in het Britse Lagerhuis schreef hij dat hij wil meehelpen aan een nieuwe structuur voor de bank. Diamond zegt niet op de hoogte geweest te zijn van de manipulaties. De beslissingen zijn volgens Diamond in de bevoegde afdeling getroffen.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees