Duits parlement keurt Europees verdrag goed

De Bondsdag, het Duitse lagerhuis in het parlement, heeft vrijdag ingestemd met het nieuwe Europese fiscale verdrag en het permanente noodfonds ESM. Volgens bondskanselier Angela Merkel toont de uitslag dat Duitsland zich inzet voor de eenheidsmunt

De parlementariërs spraken zich met 491 stemmen voor en 111 tegen uit voor het nieuwe verdrag. Zes volksvertegenwoordigers onthielden zich van stemming. Het ESM werd met 493 stemmen voor en 106 tegen goedgekeurd.

Twee oppositiepartijen stemden voor het verdrag en het noodfonds. Voor het verdrag was een tweederdemeerderheid nodig omdat het een internationaal bindende overeenkomst is. 

 In een toespraak voor de stemming erkende Merkel dat de twee instrumenten geen eindpunt zijn voor de economische en muntunie. Ze zei wel dat de stemming voor het pact en het fonds aantoont dat Duitsland de schuldencrisis wil overwinnen en dat 'Europa onze toekomst is'.

Na de Bondsdag moet ook de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de zestien deelstaatregeringen, over beide instrumenten stemmen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees