Al zes klachten tegen Europese noodfonds bij Duits hooggerechtshof

Al zes klachten tegen Europese noodfonds bij Duits hooggerechtshof

Foto: REUTERS

Daags na goedkeuring van het Europese begrotingspact en de inwerkingstreding van het permanente Europese noodfonds ESM door de twee kamers van het Duitse parlement, heeft het hooggerechtshof al zes klachten ontvangen tegen die maatregelen die de eurozone moeten redden.

Na de goedkeuring van de Bundestag, het Duitse lagerhuis, en de Duitse Bundesrat , kan enkel nog het Duitse Grondwettelijk hof de Duitse steun voor het fiscaal pact teniet doen.

Reeds in de loop van vrijdagnacht heeft een bode de klacht overgebracht van de beweging 'Meer Democratie', zo meldt de woordvoerster van het Bundesverfassungsgericht uit Karslruhe. De beweging telt naar eigen zeggen 12.000 aangesloten burgers.

Ook is een bezwaarschrift van CSU-politicus Peter Gauweiler binnengelopen.Daarnaast is de fractie van Die Linke in de Bondsdag naar Karlsruhe getrokken, net als twee burgers en een groep rond een emeritus-professor staatsrecht.

Tweederdemeerderheid

Na de Bundestag had vrijdagavond ook de Bundesrat, waarin de zestien deelstaatregeringen zetelen, met een tweederdemeerderheid voor het Europese begrotingspact en de inwerkingtreding van het noodfonds ESM gestemd.

In beide kamers was een tweederdemeerderheid vereist. In de Bundesrat stemden 15 van de 16 deelstaatregeringen voor. Enkel de deelstaat Brandenburg, waar SPD en Die Linke regeren, stemden tegen.

Ook in de Bundestag werd dankzij de steun van twee van de drie oppositiepartijen - de sociaal democraten (SPD) en de groenen - de tweederdemeerderheid ruimschoots gehaald. Daar stemden de Linkse partij en enkele individuen, onder meer van de FDP en zelfs van Merkels partij CDU, tegen.

'Europa is toekomst'

Volgens bondskanselier Angela Merkel toont de stemming voor het pact en het fonds aan dat Duitsland de schuldencrisis wil overwinnen en dat 'Europa onze toekomst is'.

In Duitsland start zaterdag het parlementaire zomerreces. Bondskanselier Merkel, die de afgelopen twee dagen in Brussel vertoefde voor de tweedaagse Europese top, moest zich daarom vrijdag omstreeks 15 uur reppen om op tijd in Berlijn te zijn voor de stemmingen in het parlement, die om 17 uur startten.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees