Zonnige start voor koopjes

De zomerkoopjes zijn zaterdag goed van start gegaan. Ondernemersorganisatie Unizo spreekt zaterdagmiddag van een meerverkoop van 12 procent tegenover de soldenstart vorig jaar in de zelfstandige modewinkels, terwijl de handelaars die bij Comeos aangesloten zijn, stijgingen tot 15 procent noteren, met uitschieters tot plus 20 procent.

'Succesfactoren zijn het goede weer, het feit dat we dit jaar op een zaterdag starten (vorig jaar was dat een vrijdag) en dat de gezinnen voor de vakantie samen nog heel wat zomerspullen aanschaffen', zeggen Unizo en de bij haar aangesloten federatie voor modewinkeliers Mode Unie na een rondvraag.

In de winkels is de voorraad zomerse kleren nog groot. Door het slechte voorjaarsweer slabakte de verkoop, zodat handelaars zich genoodzaakt zien de collecties nu met grote kortingen van de hand te doen, zegt Comeos, de federatie die de Belgische handel en diensten vertegenwoordigt. 

Er was bij de opening van de winkels geen overrompeling, maar de klanten besteden goed, luidt het nog bij Unizo. Tegen de middag werd het vooral in de grootsteden drukker. In de grote kledingzaken worden kortingen van 50 tot 70 procent gegeven. Veel handelaars houden ook op zondag de deuren open om de koopjesjagers te ontvangen.

Atos Worldline, de beheerder van het elektronisch betaalverkeer in België, verwacht zaterdag 4,8 miljoen elektronische betalingen. Dat zou de op één na beste dag ooit zijn. Zaterdagmorgen lag het aantal transacties per minuut op 10.000, een record. Vorig jaar was de absolute piek 9.600 verrichtingen per minuut.

Uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat de omzet van de zelfstandige modewinkels acht procent hoger ligt dan tijdens de eerste zomerkoopjesdag van 2011. De modehandelaars verwachten een omzetstijging van 2,5 procent ten opzichte van de zomersolden van vorig jaar. Die sloten toen af met een minieme omzetstijging van 0,5 procent, aldus het NSZ in een mededeling.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees