Vier honderdsten scheiden Jonathan Borlée van podium

Jonathan Borlée Foto: BELGA

Jonathan Borlée is op het EK atletiek in Helsinki vierde geworden in de finale van de 200 meter. Hij finishte op de natte piste in 20.99 seconden, ruim een halve seconde boven zijn persoonlijke record van 20.31. Het goud was voor de Nederlander Churandy Martina in 20.42.

Martina kwam als eerste uit de bocht en vergrootte zijn voorsprong nog in de rechte lijn naar de meet. Hij liep onbedreigd naar het goud, maar voor de andere medailles was het spannender. Patrick Van Luijk zorgde met een tweede plaats in 20.87 voor een Nederlandse dubbel, voor het brons kon de Brit Daniel Talbot Borlée nog nipt afhouden. Talbot noteerde 20.95, tegen 20.99 voor onze landgenoot.

Traagste tijd

De 24-jarige Borlée liep in de finale zijn traagste tijd op dit EK, na 20.61 in de reeksen en 20.74 in de halve finale. De natte piste, met een haarscherpe bocht waarover verschillende atleten al klaagden, én de tegenwind van 0,9 meter per seconde maakten een toptijd echter onmogelijk.

Jonathan paste in Helsinki net als tweelingbroer Kevin Borlée voor de individuele 400 meter, en koos voor de 200 meter om zijn snelheid in de baanronde aan te scherpen met het oog op de Spelen. De Borlées treden zondag wel aan in de finale van de 4x400 meter. Het Belgische kwartet, met Kevin Borlée als slotloper, plaatste zich zaterdag voor de finale met de snelste tijd van alle halvefinalisten.

Corrigeer