Odiel Defraeye vereeuwigd op kerkplein

 Odiel Defraeye vereeuwigd op kerkplein

Met het standbeeld krijgt Odiel Defraeye de ultieme huldiging. Foto: sbr

Rumbeke / roeselare -

Odiel Defraeye heeft zijn standbeeld. Op het kerkplein in Rumbeke werd het beeld van de eerste Belgische tourwinnaar onthuld.

Precies op de dag dat Fabian Cancellara de 99ste editie van de Tour de France op gang schoot in het centrum van Luik, werd in Rumbeke een held uit het verleden geëerd. Odiel Defraeye, de man die in 1912 als eerste Belg de Tour op zijn naam schreef, kreeg er zijn standbeeld.

‘Defraeye maakt deel uit van het collectief geheugen van de Rumbekenaars, Izegemnaars en Roeselarenaars. Honderd jaar na zijn overwinning krijgt Odiel opnieuw de status van wielericoon', vertelt Dirk Lievens, één van de initiatiefnemers. Odiel Defraeye werd vereeuwigd door kunstenaar Ron Deblaere. Een klimmende Odiel is te zien op een grote sokkel die Frankrijk voorstelt. Daarop is ook het parcours van 1912 te zien. Ruim 5000 kilometer omhelsde dat toen. Afgelegd door ‘Fraeyke' met een gemiddelde snelheid van 27 kilometer per uur. Hij won niet alleen het eindklassement. Hij schreef ook drie ritten op zijn naam. ‘Dit standbeeld is geen eindmeet. Het is de start van de rit om Defraeye uit te dragen. We schenken het beeld aan de stad, zijn bewoners en alle wielerliefhebbers.'

Metekind Odilla

Heel wat Rumbekenaren zakten af naar het kerkplein om de onthulling mee te maken. Ook heel wat nabestaanden van Odiel, bijvoorbeeld zijn metekind Odilla, intussen ook de negentig jaar voorbij. Defraeye werd de voorbije jaren ook gehuldigd in theatervoorstellingen, fiets- en wandelroutes en een eigen straatnaam.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio