Vlaams Belang houdt kleine protestactie tijdens opening

Meningen over het nieuwe Zeeheldenplein zijn verdeeld

Met een kraan konden de bezoekers het kunstwerk vanuit de lucht bewonderen. Foto: efo

Oostende -

De opening van het Zeeheldenplein heeft afgelopen weekend duizenden mensen naar Oostende gelokt. Iedere inwoner heeft intussen een mening over het kunstwerk Rock Strangers van Arne Quinze.

Het Zeeheldenplein is verdrievoudigd in oppervlakte en is nu 20.000vierkante meter groot. Het plein sluit aan op de havendam en het strand en wordt zo een grote open ruimte. De fonteinen maken het plein extra aantrekkelijk.

10miljoen

Er werd 10miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 1,7miljoen door de stad Oostende. De harde winter zorgde ervoor dat de definitieve afwerking, met gele Zeedijkstenen, pas in september zal worden afgewerkt. Toch kwamen zaterdag duizenden mensen naar de opening van het nieuwe plein.

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) wees op het belang van de zeewering en benadrukte dat er niet geraakt wordt aan het Westerstaketsel. Dat staketsel wordt binnenkort gehuld in een eigen verlichting. Burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) verdedigde op zijn beurt de nieuwe blikvanger, het kunstwerk Rock Strangers. ‘Het plein en kunstwerk worden nu al druk becommentarieerd', reageerde hij. Kunstenaar Arne Quinze lichtte het concept van zijn kunstwerk toe en steeg daarna als eerste met een Skylift naar 60meter hoogte om het plein te bekijken en het kunstwerk te bewonderen.

Protestactie

Tijdens de opening van het plein hield Vlaams Belang een protestactie tegen het kunstwerk. De partij ontvouwde een spandoek en deelde folders uit met de tekst 484.000euro Oostends geld in 't woater.

Veel Oostendenaren hebben een mening over Rock Strangers en dat werd ook duidelijk tijdens de opening van het plein. ‘Je hebt enerzijds dit plein dat een belangrijke uitbreiding kreeg', zegt Oostendenaar Daniel Deschacht. ‘De stenen zitbanken zijn echt een troef. De rotsblokken zijn inderdaad een blikvanger voor het plein, maar het kunstwerk is toch niet echt mijn smaak.' ‘Op een groot plein horen grote dingen', vindt inwoner Marc Decraemer. ‘Waar veel volk komt, mag er een groot en opvallend kunstwerk staan. Ik vind het werk en het plein zeer geslaagd en volgens mij worden beide een echte troef voor Oostende.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio