Uit een bevraging bij een representatief staal van winkeliers concluderen Unizo en Mode Unie dat de koopjes goed zijn begonnen dit weekend. Zaterdag noteerden de zelfstandige modewinkels een meerverkoop van gemiddeld 12 procent vergeleken met de eerste koopjesdag van vorig jaar.

De bevraagde winkeliers spraken van een zeer sterke eerste koopjesdag. Voor het hele weekend - ook zondag waren vele modezaken open - wordt de meerverkoop ten opzichte van de eerste twee dagen vorig jaar (toen een vrijdag en een zaterdag) op acht procent geschat.

Succesfactoren zijn het goede weer, het feit dat we dit jaar op een zaterdag startten (vorig jaar vrijdag) en dat de gezinnen voor de vakantie samen nog heel wat zomerspullen aanschaffen.

Zaterdagmorgen was er geen overrompeling, maar de klanten die er waren, kochten wel en besteedden goed. Tegen de middag werd het zaterdag vooral in de grootsteden drukker, besluiten Unizo en Mode Unie.

NSZ trekt gelijkaardige conclusie

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen trekt een vergelijkbare conclusie. Volgens het NSZ scoorden de koopjes bij de kleding- en schoenwinkels negen procent hoger dan vorig jaar.

De vaste klassiekers deden het goed. Vooral rokjes, kleedjes, topjes, hemden, T-shirts, shorts en zomersandalen vielen erg in trek. Die items bleven de afgelopen maanden vaak in de rekken liggen. Omdat de zon zaterdag wel eens scheen, kochten vele mensen toch maar eens iets zomers.

Het NSZ wijst er ook op dat de start van de koopjesperiode volledig in een weekend viel. Dat was al van 2007 geleden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees