Gemeente Mol kampt met vliegenplaag

MOL -

Vogelbescherming Vlaanderen diende eerder in kort geding een klacht in tegen de gemeente Mol, omdat die een veebedrijf aan de Borgerhoutsendijk verplichtte om de stallen en schuur te behandelen tegen vliegen. Volgens de vogelbescherming brengt die behandeling het voorbestaan van een grote kolonie boerenzwaluwen in gevaar. De rechter oordeelde vorige week dat de eis van Vogelbescherming Vlaanderen ongegrond is. Het gemeentebestuur van Mol benadrukt dat het wil meewerken aan een oplossing. ‘Er moet absoluut een oplossing komen voor de vliegenplaag, maar we staan open voor alle alternatieven. In de milieuvergunning staat trouwens niet vermeld dat die behandeling met pesticiden moet gebeuren. Het is de verantwoordelijkheid van de landbouwer om de gepaste methode te selecteren en deze toe te passen’, laat het gemeentebestuur weten.

Het gemeentebestuur van Mol wil met de Vogelbescherming overleggen over de manier waarop de vliegenplaag langs de Borgerhoutsendijk wordt aangepakt.

Toch beroep

Het wil nu opnieuw de hand uitreiken aan alle partijen voor verder overleg. ‘We overwegen zelfs om een onafhankelijke deskundige aan te stellen die moet adviseren over hoe de landbouwer deze plaag uit de wereld kan helpen op een manier die iedereen tevreden stelt.’

Vogelbescherming Vlaanderen wil toch beroep aantekenen tegen de uitspraak van de rechter.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio