Politie en studente ontwerpen pakketje

‘Verliesdoos’ helpt kinderen het rouwproces verwerken

‘Verliesdoos’ helpt kinderen het rouwproces verwerken

Kim De Nil. Foto: rds

Asse -

Politiediensten en begrafenisondernemers kunnen eind dit jaar beschikken over de 'Verliesdoos', een materiaalpakket om kinderen te helpen die met een plots overlijden worden geconfronteerd. Studente Kim De Nil (23) uit Asse werkte het concept uit.

Kim is studente sociaal agogisch werk, optie maatschappelijk assistent, aan de Erasmushogeschool in Brussel. De voorbije twee jaar liep ze stage bij de politie Amow in Mollem, onder toezicht van hoofdinspecteurs Luc De Geyndt en Koen Luppens. De Geyndt is hoofd van de dienst slachtofferbejegening, een dienst die regelmatig moet worden ingeschakeld als er slecht nieuws moet worden gemeld aan families, zoals bij dodelijke verkeersongevallen of zelfmoorden. ‘Uit ervaring weten we dat de situatie extra moeilijk is als er in het gezin ook kinderen zijn’, zegt Koen Luppens. ‘Je kunt als ouder op dat moment niet zeggen ‘hou U even bezig’. Kinderen hebben het ook snel door als er iets ernstig aan de hand is. In die zin zochten we al lang naar instrumenten die onze slachtofferbejegenaars kunnen gebruiken bij de eerste opvang van de kinderen.’

Kim ging met dat gegeven aan de slag en stelde de ‘Verliesdoos’ samen, gericht naar kinderen van vijf tot twaalf jaar. Het project is een variante op de bekende ‘roze doos’ bij een geboorte of het nog vrij nieuwe ‘doosje vol troost’, een communicatiekoffertje voor kinderen van zieke (groot)ouders, een idee dat trouwens eerder eveneens zijn oorsprong vond in Asse. Ook de verliesdoos bevat allerlei werkvormen, gadgets, een herinneringsboekje en informatie op kindermaat.

Het project werd voorgesteld aan Lions Asse dat een schenking van 4.000 euro deed om het verder uit te werken. Intussen engageerde Overlijdensverzekering Dela zich als hoofdsponsor en is een uitgeverij bezig met de voorbereiding van de productie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio