Oude brandweerkazerne tijdelijk erfgoeddepot

Kortrijk -

Kortrijk laat bestuderen of de voormalige brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat kan dienen als erfgoeddepot.

In ieder geval worden er straks tijdelijk enkele zaken in ondergebracht. Schepen voor Cultuur in Kortrijk Christine Depuydt(CD&V): ‘Het geheel kadert in de problematiek van het bewaren van stedelijke collecties. Er is nood aan een passende ruimte. Het schepencollege van Kortrijk gaf nu zijn fiat voor de studie. Concreet betekent dat dat we nagaan of de oude brandweerkazerne voldoet aan de voorwaarden om er waardevolle collecties in onder te brengen.’

De stad wilde het gebouw eerst verkopen, ook al is het beschermd. ‘We doen ons best’, zegt Depuydt. ‘Maar je kan niet alles bewaren.’ Kortrijk worstelt met een achterstand in de bewaring van waardevolle collecties.

Manten en Kalle

‘Bepaalde collectiestukken geraakten nooit in een erfgoeddepot en verkommerden, zoals ook de reuzen Manten en Kalle’, zegt raadslid Marc Lemaitre (SP.A). De figuren Manten en Kalle werden vroeger rondgedragen bij de opening van de centrumbraderie. Omdat ze niet op een goeie manier zijn bewaard, is het hout waarvan ze gemaakt waren verdorven, net als de kledij die de figuren droegen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio