Hele zomer Witse-tentoonstelling in Oude Post

Witse brengt Da Vinci Code naar Halle

Witse brengt Da Vinci Code naar Halle

Hubert Daemen bij fotograaf Erwin Alsteens die exposeert in de Oude Post.

HALLE -

Halle krijgt zijn eigen versie van de Da Vinci Code. In 'De bouwmeester van de basiliek' draait alles rond ontdekkingen in Halle's belangrijkste monument. Hubert Damen en Karel Breda schreven het scenario en acteren ook.

Eind december 2012 gaat de Halse basiliek voor enkele maanden dicht. De sluiting is nodig om het interieur te restaureren als laatste fase van de algemene restauratie van de Halse basiliek. De erediensten verhuizen naar de paterskerk in de Volpestraat.

‘Maar de basiliek is ook nummer één in het rijtje van Halse toeristische trekpleisters. Hier worden jaarlijks 700 groepen rondgeleid en brengen ook nog eens 7.000 individuele toeristen een bezoek. We kunnen ons moeilijk permitteren om al die mensen wandelen te sturen. Zo kwamen we op de idee van een film. Als mensen met hun eigen ogende basiliek niet kunnen bekijken, waarom dan niet door de ogen van de bekendste Hallenaar Witse in de vorm van een film’, aldus Johan Vencken van Toerisme Halle.

‘In de film gaat Witse op zoek naar de bouwmeester van de basiliek. Architect Karel Breda vertelt allerlei wetenswaardigheden en toont Witse tal van verrassende zaken. Zo valt Witse van de ene verbazing in de andere en wordt de zoektocht naar de bouwmeester stilaan duidelijk. Eigenlijk speelt Witse de ogen van het publiek’, vertelt acteur Hubert Damen. ‘Ik schreef het scenario samen met architect Karel Breda die fenomenaal veel weet over de basiliek. Het scenario is zo goed als rond zodat we in de loop van augustus kunnen filmen. Eind 2012 moet de film klaar zijn en wordt hij vertoond om mensen toch een blik achter de werfzeilen te gunnen’.

Ook de opnames laat Toerisme Halle niet aan het toeval over. Ook hier worden regisseur Koen De Weirde en cameraman Tom Bonroy van de Witse-crew ingeschakeld. Inmiddels trok minister Geert Bourgeois 85.000 euro subsdidies uit voor het project en ook de provincie Vlaams-Brabant komt met 20.000 euro over de brug.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio