Onrust over Belgisch spaargeld BNP Paribas

‘BNP Paribas wil risicoleningen naar België halen om ze met Belgische spaarcenten af te dekken.' Dat bericht van het financiële persagentschap Bloomberg zorgde gisteren voor heel wat onrust bij Belgische spaarders. Vooral omdat de bank het verhaal maar half ontkende.

BNP Paribas overweegt haar Spaanse en Italiaanse problemen op te lossen met Belgische spaarcenten, schreef het financiële persagentschap Bloomberg gisteren. De bank heeft problemen in Spanje en Italië om leningen te verstrekken, omdat daar onvoldoende spaargeld op de rekeningen staat als onderpand. Daarom is de Parijse hoofdzetel van plan om die leningen naar Brussel te halen: de Belgen hebben toch spaarcenten in overvloed, is de redenering.

Eind maart zou de Belgische tak van BNP Paribas, het vroegere Fortis, voor 15 miljoen euro meer aan spaarcenten staan hebben dan hij aan leningen uitgegeven heeft. Dat geld zou de Parijse hoofdzetel nu willen gebruiken om haar leningen in Italië en Spanje af te dekken. De bank heeft namelijk onlangs een ratingverlaging gekregen, onder meer omdat de Italiaanse bankpoot voor 20 miljard meer leningen uitgeschreven heeft dan ze spaarcenten op de rekening heeft. In Spanje zou de bank met een gelijkaardig probleem zitten.

Geen ontkenning

Nu dient zich een gemakkelijke opportuniteit aan om dat op te lossen via de Belgische en de Zwitserse spaaroverschotten: kort nadat BNP Paribas Fortis overnam, had ze in Brussel al een afdeling opgericht voor internationale leningprojecten. De bedoeling zou nu zijn om die afdeling te gebruiken om een aantal Spaanse en Italiaanse leningen over te hevelen. De nummer twee van BNP Paribas, financieel directeur Lars Machenil, zou dat aan Bloomberg verklaard hebben.

Een officieel persbericht met een ontkenning van het verhaal kwam er gisteren niet vanuit de Parijse hoofdzetel van BNP Paribas, zelfs al stond het bericht urenlang op de websites van alle kranten en zelfs al werd het ondertussen wereldwijd becommentarieerd door analisten.

Vanuit België kwam er wel een halve ontkenning: ‘Er vloeit geen Belgisch spaargeld naar Italië of Spanje’, zei woordvoerster Hilde Junius. ‘Trouwens, in het verleden is het altijd zo geweest dat Belgisch spaargeld omgezet werd in leningen aan Belgische bedrijven, gezinnen en overheden.’ Op de vraag of er leningen uit Spanje en Italië naar België worden overgeheveld, gaf ze geen antwoord. ‘Dat moet u aan Parijs vragen.’

Economen waarschuwen

Naar verluidt speelt BNP Paribas al langer met het plan om in Brussel een belangrijk centrum voor exportfinanciering uit te bouwen. Daarvoor zou zelfs personeel uit Parijs naar onze hoofdstad gehaald worden. Dat centrum zou nu ook al leningen in Polen, Luxemburg en Turkije lopen hebben, en zou die activiteit gewoon verder willen uitbreiden. Tot dusver zou het nog maar om een miljard gaan. Of het de bedoeling is tot 20 miljard te komen, blijft een open vraag.

Economen waarschuwden gisteren alvast voor de risico’s van de plannen van BNP Paribas. ‘Wordt de Belgische spaarder wel genoeg beschermd hiervoor’, vroeg Geert Noels zich via Twitter af. Ook Ivan Van de Cloot (Itinera) is ongerust. ‘Dit moet in het oog gehouden worden. De Belgische staat is aandeelhouder van Fortis. Haar bestuurders moeten dit in het oog houden. Ook de toezichthouder moet nagaan of hier geen risico’s genomen worden met Belgische spaarcenten.’
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees