'Open economie zoals België kan relance nooit alleen voeren'

'Open economie zoals België kan relance nooit alleen voeren'

SP.A-voorzitter Bruno Tobback. Foto: BELGA

SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft maandag gewaarschuwd voor de 'mirakeloplossingen en fetisjen' die momenteel de ronde doen in het relancedebat. Raken aan de index of de pensioenleeftijd is voor hem uit den boze, maar ook simpelweg 'niet nodig'. 'We zitten niet in zo’n slechte uitgangspositie, maar een open economie als België kan relance nu eenmaal nooit alleen voeren', klonk het.
De federale regering schaaft dezer dagen volop aan het beloofde relanceplan voor de Belgische economie, dat tegen 21 juli rond moet zijn. 'Van een groot plan voor 300.000 jobs zal in elk geval geen sprake zijn', waarschuwde Tobback. 'Dat is niet de ambitie.'
 
Bovendien hangt groei in ons land toch in belangrijke mate af van Duitsland en de rest van Europa. 'In een kleine open economie als de onze moeten alle regeringen dus meewerken aan het overtuigen van de Europese Commissie om in te zetten op groei', onderstreepte Tobback.
 
Tobback viseert stijgingsmarge bovenop index
 
Europese aanbevelingen of niet, SP.A weigert dus haar klassieke kernpunten te lossen. 'De index is eigenlijk niet eens het probleem', stelde Tobback meteen duidelijk. 'Als we enkel de index hadden, hadden we zelfs een voordeel in plaats van een nadeel.' 
 
Hij viseert eerder de stijgingsmarge bovenop de index, vastgelegd op basis van voorspellingen van de loonstijging in onze buurlanden. 'Daar gok je toch altijd fout', aldus Tobback, die zich dus liever zou baseren op de evoluties uit het verleden. Niettemin moet de inflatie een belangrijk aandachtspunt blijven, gezien het belang ervan voor gezinnen, overheid en bedrijven, klonk het. 
 
Energie speelt daarin een belangrijke rol. SP.A wil alvast fors inzetten op hernieuwbare energie. 'Geen enkele sector is er op tien jaar tijd technologisch zo op vooruit gegaan met zo’n daling van de kostprijs', prees Tobback.
 
De socialisten blijven er dus bij dat de kernuitstap zo snel mogelijk een feit moet zijn. 'We mogen ons niet nog eens tien of vijftien jaar vastzetten door foute beslissingen.'
 
SP.A legt 'vermogenswinstbelasting' weer op tafel
 
Van een algemene daling van de loonlast wil sp.a al helemaal niet weten. Dat zou nauwelijks impact hebben, argumenteerde Tobback. Hij pakt de problemen liever sectorspecifiek aan, met bijvoorbeeld een forfaitaire aanpak van de sociale lasten in de horeca of fraudebestrijding in de bouw. 
 
Een lastenverschuiving kan voor de socialisten uiteraard wel. 'Niet naar een verhoogde btw, zoals sommigen beweren, want dat is voor werknemers een vestzak-broekzakoperatie', aldus Tobback. Hij legt alvast de 'vermogenswinstbelasting' weer op tafel, waarmee SP.A tijdens jongste de verkiezingscampagne tot 800 miljoen euro zei te kunnen ophalen.
 
Nood aan activering van jongeren en vijftigplussers
 
Tot slot herhaalde de SP.A-voorzitter nog de nood aan activering van jongeren en vijftigplussers. Het idee van activerende stages voor werkloze jongeren die zijn federale minister van Werk Monica De Coninck lanceerde, blijft voor hem alvast de in te slagen weg.
 
Hij hoopt dan ook dat haar Vlaamse N-VA-collega bereid zal zijn daartoe de handen in mekaar te slaan. 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees