Moeder van pester roept bedreigingen halt toe

Moeder van pester roept bedreigingen halt toe
De moeder van het meisje uit Izegem dat een week geleden een andere leerlinge pestte, reageerde maandag via een brief op de feiten. "Wij begrijpen dat men pesten bespreekbaar wil maken maar we betreuren de haatcampagnes en doodsbedreigingen waarin deze zaak resulteert", klinkt het.

De moeder wilde aanvankelijk niet reageren op de feiten die zich vorige dinsdag afspeelden aan het station van Roeselare. Maar gezien de niet aflatende stroom aan persberichten en reacties via de sociale media ziet ze zichzelf alsnog genoodzaakt om dat wel te doen.

"Ik wil benadrukken dat ik schrok bij het zien van de beelden", opent de vrouw haar schrijven. "Ik heb mijn dochter steeds opgevoed met waarden en normen."

Volgens de vrouw werd haar dochter vroeger zelf gepest en had ze beter moeten weten. "Haar gedrag valt op geen enkele manier goed te praten en dat heb ik haar ook duidelijk gemaakt. Mijn dochter beseft dat ze ernstig in de fout is gegaan en dat spijt haar. Ze beseft dat haar gedrag ontoelaatbaar was en zal haar verantwoordelijkheid niet ontlopen." Ze maakt ook haar excuses over aan het slachtoffer en haar moeder.

'Dochter wist niet dat er gefilmd werd'

Volgens de vrouw werd via diverse mediakanalen foutieve informatie verspreid. Zo wist haar dochter niets van de autismestoornis waaraan het gepeste meisje lijdt. Ze "werd door haar leeftijdgenoten onder druk gezet en gemanipuleerd teneinde haar aan te zetten tot het pesten. Ook zij hebben hun aandeel in de feiten", klinkt het.

De moeder vertelt ook dat haar dochter niet wist dat de pesterijen gefilmd werden. Het is dan ook niet haar dochter die het filmpje op het internet geplaatst heeft, verklaart ze. Dat besefte haar dochter pas toen ze bedolven werd onder de haatberichten en bedreigingen.

'Heisa mag nu stoppen'

De heisa mag nu stoppen, vindt ze. "Mijn dochter kwam nog nooit in contact met de politie en ook op school hebben wij ons steeds constructief opgesteld." Het kan niet de bedoeling zijn dat "een eenmalig conflict tussen minderjarigen dermate gemediatiseerd wordt", zo gaat de vrouw verder, dat zowel haar dochter als zijzelf en haar partner "publiekelijk aan de schandpaal worden genageld".

"Wij betreuren ten zeerste dat onze adres- en telefoongegevens openbaar werden gemaakt. Wij worden onophoudelijk belaagd en bedreigd. Door de haatcampagnes en doodsbedreigingen vrezen wij voor onze veiligheid. Daarom roepen wij iederen op om de betrokken instanties hun werk te laten doen en ons niet langer te bedreigen of lastig te vallen. Enkel zo wordt de afhandeling van deze zaak op een serene manier mogelijk."

Vorige week doken op YouTube en Facebook beelden op waarop te zien was hoe een meisje. een tiener uit haar school pestte. Het slachtoffer werd gestampt, aan de haren getrokken en geslagen. Het filmpje werd ruim 100.000 keer bekeken.

Het parket van Kortrijk onderzoekt de zaak. De directie van de school besliste twee pesters van school te sturen. Mogelijk moeten de jongeren zich later nog verantwoorden bij de jeugdrechter.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees