Rechter eist Twitter-gegevens betoger Occupy Wall Street

Rechter eist Twitter-gegevens betoger Occupy Wall Street

Foto: rr

Een rechter uit New York heeft aan Twitter gevraagd om de gegevens vrij te geven van een van de gebruikers van de sociale netwerksite. De gebruiker was betrokken bij de manifestaties van de beweging Occupy Wall Street.

De bewuste Twitter-gebruiker is Malcolm Harris, die door de autoriteiten vervolgd wordt voor het verstoren van de openbare orde na een betoging van Occupy Wall Street op de brug van Brooklyn vorig jaar. Een rechter in Manhattan besliste maandag dat de wet hem toelaat om toegang te krijgen tot de tweets en andere gegevens van Harris.

Volgens de rechter gaat het niet om privégegevens. 'Als je een tweet plaatst op internet, dan is dat alsof je iets uit een raam roept: het doel is niet om het privé te houden', argumenteert de rechter. 'De wet geeft iedereen het recht om tweets te posten, maar er zijn consequenties aan openbare meningen. Alles wat je in het publiek verkondigt, behoort iedereen toe. Alles wat je voor jezelf wil houden, behoort jou toe.'

Twitter wacht af

Twitter zelf denkt nog na over de vraag van de rechter. 'De regels van Twitter stipuleren dat de gebruikers eigenaar zijn van de inhoud die ze uitbrengen. Wij beschermen onze gebruikers en hun rechten', aldus de microblogsite.

In deze zaak liet Twitter eind mei aan de rechtbank van New York reeds weten dat de verplichting tot het vrijgeven van gegevens van zijn gebruikers ingaat tegen het federaal recht en tegen de eigendomsrechten van internetgebruikers op de berichten die ze op het sociale netwerk plaatsen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees