Wietpas lijkt doodsteek voor vele coffeeshops

Wietpas lijkt doodsteek voor vele coffeeshops

Foto: EPA

RIEMST -

Coffeeshop Fantasia in Maastricht heeft de zaak gesloten als gevolg van de invoering van de nieuwe regels voor coffeeshops in het zuiden van Nederland sinds 1 mei.

Open blijven heeft volgens woordvoerder Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) geen zin meer, omdat de klanten massaal wegblijven.

Nadat op 1 mei dertien van de veertien Maastrichtse coffeeshops uit protest dichtgingen, waren er midden juni weer 7 coffeeshops open, waaronder Fantasia. ‘Maar 95 procent van de 25.000 Zuid-Limburgse blowers weigert zich te laten registreren als klant van een coffeeshop’, aldus de woordvoerder.

Volgens korpschef Dirk Claes van politiezone Bilzen/Hoeselt/Riemst is het nog te vroeg om de terugloop aan de Belgen te linken. ‘We doen elke week controles. Soms nog twee per week en dat is dan natuurlijk in de buurt van de grensovergangen. We betrappen ook nog regelmatig mensen met wiet, maar ook met heroïne in de wagen’, zegt Claes.

‘Om nu al een beeld te geven is de periode van de invoering van de wietpas nog te kort. Binnen enkele maanden kunnen we de cijfers beter bestuderen.’

‘Ik blijf alvast geloven in de theorie dat softdrugs ook een trafiek aan harddrugs met zich meebrengt.’

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio