Renovatie oud zwembad te duur

Nieuw zwembad gooit deuren open eind 2015

Nieuw zwembad gooit deuren open eind 2015

Het zwembad aan de Oostveldstraat is aan vervanging toe. Foto: mye

Eeklo -

Het Eeklose zwembad aan de Oostveldstraat loopt op zijn laatste benen. Tegen eind 2015 moet een nieuw en groter exemplaar verrijzen aan de sporthal.

Dat het Eeklose stadsbestuur al langer op plannen broedt voor een nieuw zwembad aan de huidige sporthal is geen nieuws, maar het financiële plaatje was nog niet geheel duidelijk. Eerst was er sprake van een samenwerking met een privépartner, maar er wordt nu gekozen om in zee te gaan met de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Watervoorziening TMVW. ‘Deze financiële structuur is veel interessanter', zegt sportschepen Dirk Van de Velde (CD&V). Het concept dat de stad aan de sporthal voor ogen heeft is een tussengebouw met centrale ingang waarbij het zwembad en de sporthalbalie gecombineerd worden met een centrale cafetaria die uitzicht biedt op zowel het oude gedeelte van de sporthal als het zwembad. Dat zwembad bestaat uit een groot apart verwarmd instructiebad van 10 bij 20 meter voor jonge kinderen en senioren. Het sportbad wordt 25 meter lang en 18,5 meter breed, goed voor 8 banen van 2,25 meter, dus twee extra banen in vergelijking met het huidige zwembad. ‘In dit concept kunnen alle doelgroepen gelijktijdig zwemmen en kunnen de publieke openingsuren sterk worden uitgebreid', zegt Van de Velde.

Kostprijs van dit alles bedraagt 9 miljoen euro. ‘Afhankelijk van de opbrengst van de verkoop van de oude zwembadsite kan bekeken worden in hoeverre een uitbreiding met buitenschoolse kinderopvang en sportverblijven kan gerealiseerd worden.'

Het uit 1968 daterend huidig zwembad aan de Oostveldstraat zal dus nog een drietal jaar dienst mogen doen. ‘Er is een milieuvergunning tot 2018 en kwaliteit van het water is goed, maar het had geen zin om voor een renovatie te kiezen. Die kost zo'n 60 procent van een nieuwbouw. Door het nieuwe zwembad te verhuizen naar de sporthal zal de uitbating bovendien veel efficiënter kunnen verlopen', aldus de schepen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio