Josiane Lowie geeft burgemeestersjerp door

Josiane Lowie geeft burgemeestersjerp door

Schepen Demeulenaere. Foto: SBR

STADEN -

Niet burgemeester Josiane Lowie is in Staden lijsttrekker voor de CD&V, wel schepen van Openbare Werken Dirk Demeulenaere. Lowie is nog steeds kandidaat-burgemeester, maar wil de sjerp in de loop van de legislatuur doorgeven.

In oktober trekt CD&V, al jarenlang de regerende partij in Staden, met Dirk Demeulenaere als lijsttrekker naar de kiezer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Op de tweede plaats staat Gerda Vertriest. De huidige burgemeester, Josiane Lowie, is nog steeds verkiesbaar, maar duwt de lijst. Na twintig jaar burgemeesterschap maakt ze de plaats vrij voor opvolging.

‘Ik ben kandidaat voor een nieuw mandaat als burgemeester, maar niet meer voor de volledige legislatuur’, verduidelijkt Lowie. Informeel was er al langer sprake van een opvolging in de volgende zes jaar, maar met de lijstvorming wordt de toekomst preciezer afgelijnd.

Dat CD&V opnieuw de meerderheid haalt in Staden, is quasi onafwendbaar. De partij telt momenteel 14 zetels in de gemeenteraad tegenover 7 voor oppositielijst Samen. Open VLD, dat deel uitmaakte van Samen, gaf eerder al aan een eigen fractie te vormen in de gemeenteraad. Voor de volgende verkiezingen doet ook N-VA zijn intrede.

Een timing voor de machtsoverdracht is er nog niet. Sowieso is na Lowie huidig schepen van Openbare Werken Dirk Delameileure aan de beurt voor het burgemeestersambt. ‘Indien we opnieuw een meerderheid halen, tenminste. Wanneer de burgemeester stopt, is volledig haar keuze. Door een nieuwe lijsttrekker aan te duiden, maken we duidelijk dat er een vernieuwing bezig is.’

Twintig jaar schepen

Demeulenaere is zelf al twintig jaar schepen in Staden. ‘De voorbije jaren hebben we heel wat gerealiseerd in Staden. Het is mijn bedoeling om dat binnen enkele jaren verder te zetten. Met een goede ploeg van schepenen, want besturen is een groepswerk.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio