Patrick Asselman trekt én duwt Open VLD in Liedekerke

Twee naamgenoten geven folklore aan verkiezingen

Patrick Asselman de lijstduwer (links) en Patrick Asselman de lijsttrekker van Open VLD.

Liedekerke -

De Liedekerkse Open VLD-lijst vond alvast een originele manier om op te vallen. Lijsttrekker en lijstduwer heten allebei Patrick Asselman. ‘Geen familie, maar wel al goede vrienden sinds onze jeugd’, zeggen ze.

Het was al een tijdje bekend dat raadslid Patrick Asselman, de uitbater van café Den Appel in de Warandestraat en organisator van de Warandefeesten, de nieuwe lijsttrekker zou worden van Open VLD in Liedekerke. Intussen is ook de rest van de lijst zo goed als rond, maar de namen worden mondjesmaat vrijgegeven. De strategische plaatsen zijn wel al bekend: oud-onderwijzeres Danie De Ro-Monfrans krijgt de tweede plaats, OCMW-raadslid Marcel Janssens staat op drie en marktkramer Peter Pauwels op vier. Vanaf plaats vijf volgt een blokje jongeren (zie stuk over Jong VLD). Intussen is ook Gilbert De Moortel overtuigd om niet met een liberale scheurlijst uit te pakken. Hij mag de tweede kolom trekken of de eerste kolom duwen.

De verrassing is echter de lijstduwer, die eveneens Patrick Asselman heet. Hij staat in Liedekerke bekend als de drijvende kracht achter de Liberale Mutualiteit en hij is ook de gewezen manager van FCV Dender toen de voetbalclub enkele jaren geleden in eerste nationale speelde.

De 53-jarige lijsttrekker en de 52-jarige lijstduwer zijn geen familie, hoewel de naam Asselman enorm verstrengeld is met Liedekerke. In 2006 telde de gemeente meer dan 180 kiezers met de familienaam. Huidig schepen Hugo Asselman (CD&V) is zelf een achterneef van Patrick de lijsttrekker. Om het nog wat ingewikkelder en leuker te maken: er is natuurlijk ook nog een derde bekende Patrick Asselman in Liedekerke, met name de oud-voetballer en gewezen voetbaltrainer van FCV Dender. Die Patrick is op zijn beurt een neef van Patrick de lijstduwer.

In Liedekerke worden de Asselmannen in de volksmond opgedeeld in twee grote takken, de ‘Lèmmes’ en de ‘Bètjes’. De Lèmmes hebben traditioneel een katholieke stempel en vormen de grootste groep, bij de Bètjes zijn het meestal liberalen (destijds de Zwarte Volkspartij), met nogal wat beenhouwers en zelfstandigen in de rangen. Patrick de lijsttrekker is een Lémmen, die ooit zijn politieke carrière begon bij de CVP, Patrick de lijstduwer is er ene van Bètje.

‘Hoe we de mogelijke verwarring oplossen? Met onze tweede voornaam. De lijsttrekker zal als Patrick Bernard Asselman op de lijst staan, de lijstduwer als Patrick Alfons Asselman. En wie twijfelt moet maar op ons allebei stemmen, hé’, lachen de naamgenoten.

Jonge kandidaten

Binnen de Liedekerkse Open VLD werd een afdeling Jong VLD opgericht. Ze krijgen zes plaatsen op de lijst te beginnen met Isabelle Van Loo op vijf, Joris Poppe op zes, Brian De Geest op zeven, Sharona Vandenbroeck op acht en Evi Asselman op negen. Jo Hayen, kiest voor plaats elf, omdat hij ook elfde staat op de provincielijst.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio