Veerle Wauters gaat voor zetel in OCMW-raad

Afrikaan op Vlaamse oppositielijst Respect

Afrikaan op Vlaamse oppositielijst Respect

De kandidaten van de lijst Respect voor de gemeenteraad. Foto: ssj

Sint-Genesius-Rode -

Om niet enkel de stemmen van de Nederlandstaligen binnen te halen, heeft de Rodense oppositiepartij een kandidaat van Afrikaanse afkomst op de lijst gezet. Opvallend ook is dat Veerle Wauters voor een zetel in de OCMW-raad gaat.

Bij de verkiezingen in de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode trekken Nederlandstaligen en Franstaligen altijd in blok naar de kiezer. Door de toenemende verfransing trekken de Nederlandstaligen daarbij altijd aan het kortste eind. Om dat te veranderen, heeft de oppositiepartij Samen zich omgevormd tot Respect, met als doel ook stemmen van anderstaligen te kunnen binnenhalen. De eerste zet was de lijst te laten trekken door Geertrui Windels, de vrouw van Europees president en oud-premier Herman Van Rompuy. Maar de verruiming moest ook elders op de lijst zichtbaar zijn. ‘De Vlaamse partijen CD&V, N-VA, SP.A en Open VLD hebben de krachten gebundeld. Om een zo sterk mogelijke lijst uit te bouwen waar elke Rodenaar zich kan in terugvinden, werd er ook gezocht naar onafhankelijke kandidaten en personen van taalgemengde afkomst’, stelt de partij.

‘De lijst Respect bundelt alle Vlaamse strekkingen, onafhankelijken en multiculturele kandidaten. Die multiculturele kandidaat is Christian Maniriho, een man van Afrikaanse afkomst. ‘Hij is een student in de politieke en sociale wetenschappen en is een zeer gemotiveerde kandidaat’, vertelt lijsttrekker Geertrui Windels. ‘Hij spreekt ook meer talen waaronder Nederlands, Frans en Engels.’

De lijst is een mix van uittredende gemeenteraadsleden en nieuwe kandidaten. Schepen Anne Sobrie duwt de lijst en voor gemeenteraadslid Tom De Spiegeleer is een derde plaats weggelegd. Ook Raf Stoffels en Bruno Stoffels, in 2006 als nieuwkomer net als De Spiegeleer meteen verkozen, zijn er ook weer bij. De tweede plaats is voor N-VA'er Ludo De Becker. Dat is opvallend, aangezien de afdeling van N-VA in Sint-Genesius-Rode nog niet lang bestaat.

Oud-schepen en gemeenteraadslid Veerle Wauters, zus van de Clouseau-broers Koen en Kris, gaat niet meer voor een zetel in de gemeenteraad. Zij staat op de tweede plaats op de OCMW-lijst. Daar zal huidig OCMW-bureaulid Luc Voets de lijst trekken. Veerle Coenaerts sta op drie, en OCMW-raadslid Louis Chabert zal de lijst duwen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio