Kurt Defrancq gaat ondergronds

Kurt Defrancq gaat  ondergronds

Kurt Defrancq gaat in het Citadelpark ondergronds.

Gent -

Kurt Defrancq staat met niet minder dan drie producties op de Gentse Feesten. Voor twee daarvan moet hij gewoon zijn geheugen opfrissen, maar voor de nieuwe productie ‘Wees Gegrot’, gaat hij ondergronds, in een grot in het Citadelpark nog wel.

Het wordt sober leven voor Defrancq, tussen 14 en 23 juli: weinig of geen alcohol en zijn agenda op zijn smartphone in de gaten houden. Geheel in tegenstelling tot de drukte van de Gentse Feesten speelt Kurt Defrancq vier keer de wel heel intimistische theatermonoloog De buitenkant van meneer Jules, een bewerking van het boek van de Nederlandse schrijfster Diane Broeckhoven. Het verhaal van een bejaard koppel waarvan de vrouw op een ochtend haar man overleden in de zetel terugvindt, maar voor zichzelf en de buitenwereld probeert te doen alsof hij nog leeft.

Andere pet

Ook voor Mannen komen van Mars, Vrouwen komen van Venus is het voor Defrancq een kwestie van geheugen opfrissen en een andere pet op te zetten. Defrancq speelde de theaterbewerking van het boek van John Gray, over de verschillen tussen man en vrouw, al talloze keren, maar slechts enkele keren in Gent. De buitenkant van meneer Jules mag dan heel intimistisch zijn, voor Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus gelden eerder de kernwoorden herkenbaarheid, humor en lichte ironie.

Defrancq kijkt zelf het meest uit naar de nieuwe productie die hij op vraag van Miramiro maakt: Wees Gegrot. ‘Het is een theatervertelling die twintig minuutjes duurt. De vertelling gaat over een twaalfjarige jongen - ik dus, al is het verhaal natuurlijk fictie en gaat het over fantasie - die een afspraak heeft met Chantal Zwaenepoel. Vooral de plaats van de afspraak spreekt tot de verbeelding: een rots in het Citadelpark. Als je weet dat daar ondergrondse gangen en ruimtes zijn, waar men klaar zat om zich voor te bereiden op een aanval van de communisten... Dat gegeven, met daarbovenop de verwachtingen van een twaalfjarige die zijn eerste afspraak heeft met iemand van het andere geslacht, dat biedt mogelijkheden.’

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio