Opvallend veel 16 - en 17-jarigen op ingangsexamen Geneeskunde en Tandheelkunde

Record: 4.311 jongeren willen dokter worden

Record: 4.311 jongeren willen dokter worden

Foto: Lisa Van Damme

In Kortrijk daagden gisteren 4.311 jongeren op voor het toelatingsexamen Geneeskunde en Tandheelkunde. Een record. ‘Steeds meer leerlingen van de middelbare school doen mee om te testen of ze rijp zijn voor de universiteit', zegt Bernard Himpens, voorzitter van de examencommissie.

Kortrijk werd overrompeld door studenten én hun ouders. Hotels hadden nog amper kamers vrij. Ook in de jeugdherberg was er geen bed meer vrij. Zelfs het verkeer rond de examenhal stond helemaal vast. Allemaal door het recordaantal studenten dat gisteren deelnam aan de toelatingsproef Geneeskunde of Tandheelkunde.

‘Niet alleen hebben we zes procent meer herkansers dan vorig jaar, daarnaast namen er opvallend veel leerlingen uit het vierde en vijfde middelbaar deel. Spreek gerust van een rage, want het waren er 400', zegt Bernard Himpens, voorzitter van de examencommissie.

Niet onlogisch, vindt hij. ‘Deze proef is de enige manier om te weten of ze überhaupt klaar zijn voor de universiteit, voor de atmosfeer, de vragen én de tijdsdruk. Al is het een utopie te denken dat ze al op hun 16 of 17 hogere studies kunnen aanvatten. Eerst moeten ze nog hun diploma secundair behalen.'

Twee op drie kandidaten waren vrouw. Traditiegetrouw namen ook veel buitenlanders deel aan het examen: 840 tegenover 710 vorig jaar. Het gaat vooral om Nederlanders (een vijfde van alle kandidaten) en voorts ook Duitsers en Zuid-Afrikanen.

Uiteindelijk slaagt rond de 15 procent voor de proef. Wie de mist inging, kan het in augustus nog eens proberen. Wie erdoor spartelt, wacht een mooie toekomst, want in de eerste bachelor bedraagt het slaagpercentage 85 procent. In Wallonië, waar geen examen georganiseerd wordt, slaagt amper één op de vijf.

Op vraag van de Universiteit Hasselt zal de Vlaamse overheid het volgende examen op een meer centrale locatie organiseren. Een 500-tal Limburgse studenten moest gisterochtend al voor dag en dauw vertrekken om op tijd in de Kortrijkse Xpo te geraken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees