Burgemeester vaardigt woonverbod uit in CIA-complex

Zeventien Roemenen uit verlaten fabriek geplukt

Zeventien Roemenen uit verlaten fabriek geplukt

De poort werd verzegeld en het woonverbod aangeplakt. Foto: rds

Zellik/Kobbegem -

De politie van Asse plukte maandagnamiddag zeventien Roemenen uit de verlaten fabrieksgebouwen in de Jan Tieboutstraat, waar op 9 mei een andere Roemeen werd vermoord. Burgemeester Van Elsen (CD&V) stelt een woonverbod in voor het complex.

Het woonverbod dat de burgemeester van Asse maandag uitvaardigde is een rechtstreeks gevolg van de nog onopgehelderde moord in mei in het voormalige fabriek van CIA International, een producent van slijpschijven. Het grote complex, deels op Asse (Jan Tieboutstraat) en deels op Sint-Agatha-Berchem (Technologiestraat) gelegen, staat al leeg sinds 1994 en kreeg de laatste jaren een kwalijke reputatie omdat er vaak illegalen, daklozen en krakers verblijven. Het complex is verweven met dat van de nog actieve nv Stillemans, maar het bedrijf

De politie trof er op 9 mei het lijk aan van een 43-jarige man van Roemeense afkomst. Zijn aangezicht was ingeslagen met een bijl. De man beschikte officieel over een appartementje van het OCMW van Sint-Agatha-Berchem, maar blijkbaar verbleef hij vooral in de fabriekshallen. De omstandigheden van de moord blijven voorlopig onopgehelderd. Enkele weken voordien werd in het gebouw ook al brand gesticht.

Burgemeester Koen Van Elsen startte daarop een procedure om de illegale bewoning onmogelijk te maken. Uit het verslag van de milieuambtenaar blijkt echter dat de hele fabriekssite een zeef is en langs vele kanten vrij toegankelijk is. Volgens de politie en de brandweer is het gebouw ook totaal onveilig voor bewoning. Het beheer gebeurt door curator Lodewijk De Mot.

Volgens de curator kreeg hij intussen van de rechter-commissaris van het faillissement toestemming om de toegangspoort te laten herstellen. De Mot heeft offertes gevraagd bij enkele firma's, maar stelt dat ‘nooit kan worden uitgesloten dat onbevoegden zich toegang verschaffen tot het perceel en gebouw’.

Toen de politie maandagnamiddag het besluit van de burgemeester ging uithangen en de (bestaande) poort verzegelde, werden nog eens zeventien Roemenen uit het gebouw gehaald. ‘Het gaat om twaalf volwassenen en vijf kinderen, allemaal van een en dezelfde familie’, zegt OCMW-voorzitter Micheline De Mol (CD&V).

‘Ze hadden geen andere plaats om te overnachten. Ik vond het onverantwoord de mensen aan hun lot over te laten, ook gelet op de aanwezigheid van kinderen, zodat we hen tijdelijke opvang aanboden in het vroegere schooltje van Kobbegem. De politie gaat er ieder uur kijken en ook de sociale assistenten en onze werkmannen komen regelmatig langs. Uiterlijk woensdagmiddag moeten ze weg. Ze hebben naar eigen zeggen contact met kennissen waar ze kunnen verblijven, waar dat ook moge zijn.’

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio