Celebs

99 lastige vragen voor dochter Suri

Waarom Holmes en Cruise scheiden

Het laatste beeld van Katie Holmes en Tom Cruise als koppel. Het paar tijdens een romantische wandeling in Reykjavik Foto: Photo News

Acteur Tom Cruise wil zijn dochtertje Suri naar een Scientology-kamp sturen waar zij eerst 99 vragen moet beantwoorden. ‘Allemaal vragen die een kind zijn geheimen wil ontlokken', zegt gedragstherapeute Marijke Bisschop.

Tom Cruise is aanhanger van de Scientology-kerk. Zijn vrouw Katie Holmes vroeg de scheiding aan toen ze vernam dat haar man hun dochtertje naar een streng Scientology-kamp stuurt. Kinderen moeten daar eerst een vragenlijst beantwoorden.

‘De allereerste vraag zet al meteen de toon: Wat heeft iemand jou verteld dat je niet mag voortvertellen? Je vraagt het kind een geheim te verklappen. Daardoor voelt het kind zich slecht. Even later komt de vraag zelf: heb je ooit een geheim verklapt? Ja, natuurlijk daarnet bij de eerste vraag. Het kind gaat zich nog slechter voelen. En dan komt de vraagsteller allicht met de troostende boodschap: het geheim over jouw fouten en verklikken is veilig bij ons. Zo lang je bij ons blijft. En zo hebben ze het kind in hun greep’, zegt gedragstherapeute Marijke Bisschop.

‘Het is een ronduit schandalige vragenlijst, alleen maar bedoeld om het kind een schuldgevoel te geven. Er zit geen enkele leuke vraag in. Nooit eens: wat wil je later worden of wat vind je plezant? Nee, allemaal vragen naar de slechte dingen die elk kind ooit deed maar nooit over vertelde.’

Gehoorzaam


Toch zullen kinderen eerlijk op de vragen antwoorden. Een mens is nooit zo gehoorzaam als op de leeftijd tussen zes en twaalf jaar, net de groep waaraan Scientology deze vragen stelt. Kinderen zijn dan zo gehoorzaam omdat ze nog alle vertrouwen hebben in de volwassenen en bij hen willen scoren door de beste leerling van de klas te zijn.

Scientology ontkende gisteren dat Tom Cruise zijn dochtertje naar de Sea Organisation (het strenge kamp) stuurt. De kerk ontkent ook dat zij Cruises echtgenote bespioneert.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees