Beursnieuws -

Gelddoping en hogere olieprijs

Voor de derde opeenvolgende dag gingen de aandelenkoersen hoger. Beleggers negeerden de lagere groeiverwachtingen. 

‘Geen nood’, zeggen beursstrategen, ‘want daardoor stijgen de kansen op verdere monetaire stimulans.’ 

De beleggers zijn ervan overtuigd dat de centrale bankiers (vooral de Amerikaanse en de Britse centrale bank) de economie niet zullen laten wegzinken en geld in de markten zullen pompen.

Maar zover zijn we nog niet en dus lijken beleggers hier wat al te voorbarig een voorschot te nemen. Te veel geld in handen van speculanten dreigt ook de grondstoffenprijzen hoger te jagen.

 Donderdag verlaagt de Europese Centrale Bank de rente waarschijnlijk voor het eerst onder de 1%.  Maar hoe historisch ook, dit is niet echt gelddoping te noemen, het is meer een psychologische stimulans. Een iets lagere rente zal weinig doen in dit klimaat waar angst en gebrek aan vertrouwen de economie en het investeringsklimaat in de greep houden. De rentevoeten, inclusief de langetermijnrente, is al extreem laag. De invloed van een nog lagere beleidsrente is vooral psychologisch. 

Ondertussen zakten de langetermijnrentes in de eurozone verder. De Spaanse rente op tien jaar duikt in ijltempo richting 6%. Gisteren gingen er weer 13 basispunten af tot 6,17%. Ierland zakte ondertussen al onder de 6% en waagt zich, voor het eerst sinds het aan Europese infuus hangt weer zelf op de markt met kortetermijnpapier. De Belgische langetermijnrente zakte gisteren tot 2,91%.

Na een val met ruim een kwart, schoot de prijs voor olie de jongste dagen weer hoger. Vrijdag kwam er 9% bij, maandag ging er 2,5% af en gisteren wipte het zwarte goud weer bijna 5% hoger. 

Mogelijke gelddoping, maar ook de olieboycot tegen Iran zijn de oorzaak. Gisteren dreigde Iran weer met het blokkeren van de Straat van Hormoez, waar de olietankers uit het Midden-Oosten moeten passeren op weg naar het Westen. De retoriek van de Iraanse machthebbers is gemakkelijk te begrijpen, want door de lagere olie inkomsten zal Iran zijn zwakke economie nog minder kunnen ondersteunen.en dreigt een interne opstand. 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S