Sector windenergie goed voor meer dan 6.000 jobs

Sector windenergie goed voor meer dan 6.000 jobs

Foto: Photonews

De tewerkstelling in de windenergiesector in België is op drie jaar tijd verdubbeld. Momenteel verdienen 6.040 mensen direct of indirect hun brood dankzij windenergie. Dat blijkt uit een studie van technologiefederatie Agoria. Zij verwacht nog eens meer dan een verdubbeling tegen 2020.

De federatie spreekt van 3.476 rechtstreekse banen en 2.564 onrechtstreekse. Tegen 2020 zou de windenergiesector in totaal 13.000 banen vertegenwoordigen.

Bijna zestig procent van de windenergiejobs in België zit bij de fabrikanten van materialen en componenten. De dienstverlening, zoals installatie, onderhoud en adviesverlening, is goed voor meer dan een kwart. Dan volgen nog de ontwikkeling van windparken (10 procent) en de sector 'windturbine-manufacturing' (4 procent).

Een van de belangrijkste groeipolen in de windenergiesector is de offshoretechnologie (windenergie op zee), zegt Agoria. De federatie vindt dat de expertise van windenergie op zee verder versterkt en ondersteund moet worden, 'zodat onze ondernemingen competitief blijven bij de ontwikkeling van toekomstige projecten in de Noordzee en op exportmarkten'.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees