NSZ: Kwart meer vrije beroepers op vijf jaar tijd

Het aantal vrije beroepers - onder meer advocaten, apothekers, artsen en notarissen - in België is vorig jaar over het kwart miljoen gestegen. Op vijf jaar tijd gaat het over een stijging met 25 procent, zo meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) dinsdag.

In 2007 oefenden 202.675 mensen een vrij beroep uit. Dat aantal was vorig jaar gestegen tot 251.464. Tegenover 2010 was er een stijging met 4 procent.

'In een dienstenmaatschappij zoals de onze zijn veel vrije beroepen onontbeerlijk. Dat verklaart voor een stuk het succes en de groei van deze beroepsgroep', stelt het NSZ. De ondernemersorganisatie verwacht de komende jaren een verdere toename.
 
Vorig jaar waren er binnen de vrije beroepen 23.393 starters en 7.719 stopzettingen. Het NSZ wijst erop dat vrije beroepers hun activiteiten minder vaak stopzetten dan andere zelfstandigen.

'De diensten die vrije beroepers aanbieden, zijn doorgaans crisisbestendig. Een bezoek aan de arts of het inschakelen van een advocaat stellen de meeste mensen niet uit omdat het crisis is', aldus het NSZ.
 
De grootste stijgingen de voorbije jaar waren er bij consultants en informatici, vertalers, tolken, journalisten en publicisten, in de kunstsector, het privéonderwijs en de paramedici. Het aantal artsen, apothekers, notarissen en landmeters nam daarentegen af.
       
Nog opmerkelijk: 42,4 procent van de vrije beroepers is een vrouw. Dat is opvallend meer dan het aandeel vrouwen (33,8 procent) onder alle zelfstandigen.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees