1,8 miljoen Amerikanen puffen in het donker

1,8 miljoen Amerikanen puffen in het donker

Foto: Photo News

Door het noodweer dat vrijdag het oosten van de Verenigde Staten trof moeten honderdduizenden Amerikanen het al vier dagen stellen zonder airco of licht. Monteurs van Amerikaanse energiebedrijven werken zich in het zweet om de stroomvoorziening te herstellen, maar de frustratie onder de bevolking groeit.

Afgelopen vrijdag waaiden door hevige rukwinden bomen en elektriciteitsmasten omver op de Amerikaanse oostkust. Ook verdeelstations liepen door de stormen forse schade op. Ongeveer een miljoen mensen hebben inmiddels weer stroom, maar zo'n 1,8 miljoen mensen moet het nog zien te redden zonder airconditioning en licht.

Elektriciteitsbedrijven hebben gewaarschuwd dat de stroomstoringen nog een groot deel van de week kunnen aanhouden, doordat monteurs vanuit heel de VS moeten overkomen, of zelfs uit het Canadese Québec. Bovendien zijn veel omgewaaide bomen op stroomdraden terechtgekomen. Die ravage moet eerst worden opgeruimd, voordat de monteurs aan de slag kunnen.
 
De tijd dringt
 
Intussen wordt de bevolking steeds ongeduldiger. Vooral voor zieken en bejaarden begint de situatie nijpend te worden. De streekt kreunt onder een hittegolf met temperaturen hoger dan 40 graden. Veel mensen nemen hun toevlucht in kelders of hotels die over noodstroom beschikken om de ondraaglijke hitte te ontvluchten.
 
De autoriteiten vrezen dat het dodental, dat nu staat op 22, kan oplopen vanwege de hitte. Ook de giftige dampen van generators kunnen leiden tot sterfgevallen, als die gebruikt worden in afgesloten ruimtes.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees