Belgische rente zakt terug onder de 3 procent

Belgische rente zakt terug onder de 3 procent

Foto: Bloomberg

De doorbraak op de eurotop vorige week heeft ook positieve gevolgen voor de Belgische schatkist. De rente op langlopend staatspapier zakte onder de grens van 3 procent. Een maand geleden klokte de rente zelfs af op 2,82 procent, maar ongerustheid rond Spanje, Italië en Griekenland deed de rente weer stijgen. Momenteel klokt ze af op 2,96 procent.

Op 1 juni klokte de rente af op 2,82 procent. Daar zitten we nu nog even vandaan. Gisteren dook de rente op tienjarig Belgisch staatspapier al even onder de 3 procent. Uiteindelijk werd afgeklokt op 3 procent. Vandaag wordt de daling dus verder gezet. 

Het is de eerste maal in een maand tijd dat de Belgische rente onder de grens van 3 procent gaat. Vooral ongerustheid rond de politieke situatie in Griekenland en rond de Spaanse en Italiaanse banken had de rente weer omhoog gestuwd. 

De doorbraak die vorige week werd gerealiseerd op de eurotop komt dus ook aan de Belgische schatkist ten goede. Op die top werd beslist dat banken in de problemen in de toekomst rechtstreeks door de Europese noodfondsen geherkapitaliseerd kunnen worden.

Dat is dus ook goed nieuws voor de Belgisch-Franse restbank Dexia. Daar wordt nu gehoopt dat ook de restbank in aanmerking komt voor financiële steun. Overheden van Europese lidstaten hoeven zich niet langer in de schulden te werken om banken te financieren.

Door de renteverlaging wordt het goedkoper voor de Belgische schatkist om geld op te halen op de internationale markten. 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees