Kustlegende van de week: Heks Jeanne Panne

Kustlegende van de week: Heks Jeanne Panne

Jeanne Panne stierf in 1650 op de brandstapel. Foto: vln

Nieuwpoort -

Deze zomer gaat Het Nieuwsblad elke week op zoek naar de meest opvallende legendes aan de kust. In Nieuwpoort leeft al sinds de zeventiende eeuw de legende van heks Jeanne Panne.

Dat Nieuwpoort de heksenstad bij uitstek is aan de kust, wordt deze dagen nog maar eens duidelijk. De Heksenfeesten die volgend weekend plaatsvinden, evoceren op een treffende manier een donkere periode uit de geschiedenis van de IJzerstad. De meest bekende heks aan de kust is en blijft Jeanne Panne. Ze stierf in 1650 op de brandstapel.

In de loop van de tijd werd ze een legende en rond haar persoon werden tal van verhalen verzonnen. Ook in de volksmond bleef ze lange tijd bestaan. Wanneer bijvoorbeeld de noodklok in het oude stadhuis werd geluid omdat er een brand, overstroming of een inval was, dan riep men niet ‘de klokke luidt’, maar ‘Jeanne roept’. En tot in de jaren zestig van de vorige eeuw werd tegen de kinderen die niet braaf waren, gezegd: ‘Pas op of Jeanne Panne komt je halen’. Maar in feite is het verhaal van Jeanne Panne er één van alle tijden, een verhaal van onbegrip, onverdraagzaamheid en roddels.

Klavertje vier

Volgens Katrien Vervaele bestaan er wel meer legendes en volksverhalen over heksen en ‘tovenaressen’ aan zee. Op haar website www.noordzeeverhalen.be verzamelt ze die verhalen. ‘De overlevering wil dat er enkele manieren zijn om een heks te herkennen’, vertelt Katrien. ‘Wanneer je je voet in het voetspoor van een vrouw zet en ze blijft staan en omkijkt, dan kan je ervan uitgaan dat ze een heks is. Als je een klavertje vier in je kerkboek steekt, dan kan je ze zien zitten. Wanneer een vrouw, die drie zonen heeft, door haar trouwring kijkt, dan kan ze een heks herkennen. En wanneer een vrouw drie dagen na haar dood nog blozende wangen heeft, ook dan weet je dat het een heks was.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio