Noodtoestand afgekondigd na dodelijke protesten in Peru

Noodtoestand afgekondigd na dodelijke protesten in Peru

Grote mijnbouwprojecten zorgen geregeld voor conflicten in Peru (archieffoto Junin). Foto: REUTERS

Bij protesten tegen een mijnbouwproject in de Peruaanse regio Cajamarca vielen dinsdagavond zeker drie doden en meer dan 21 gewonden. Daarop kondigde de Peruaanse overheid de noodtoestand af in drie noordelijke Andesprovincies.

Tijdens een mars door de stad Celendin kwam het tot hevige gevechten tussen betogers en de politie. De ordediensten reageerden met traangas, nadat demonstranten openbare gebouwen met stenen bekogelden. Het is nog onduidelijk of de slachtoffers burgers of agenten zijn. Volgens de Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken vuurden betogers geweerschoten af.

Ecologie verzoenen met economie

Een duizendtal mensen protesteerden tegen het mijnbouwproject van het Amerikaanse Newmont. Ze vrezen dat de goudwinning het grondwater in de regio zal vervuilen. De Peruaanse president Ollanta Humala blijft het mijnproject steunen, omdat het belangrijk is voor de werkgelegenheid en economische groei in de regio. Een compromisvoorstel van Humala, dat ecologie en economie moest verzoenen, werd eerder afgewezen.

Grote mijnbouwprojecten leiden wel vaker tot conflicten in het Zuid-Amerikaanse land. Eind mei kwamen in de provincie Espinar nog twee mensen om bij protesten tegen een kopermijn. Ook toen kondigde de regering de noodtoestand af.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees