Akkoord over kernuitstap

Akkoord over kernuitstap

Foto: BELGA

Het kernkabinet heeft een princiepsakkoord bereikt over de sluiting van de kerncentrales in ons land. Doel I en II zouden, zoals eerder afgesproken, dichtgaan in 2015. De kerncentrale van Tihange blijft 10 jaar langer open.

De regeringstop besliste ook dat 20 procent van de totale nucleaire productie ter beschikking moet worden gesteld van alternatieve leveranciers, om zo elektriciteit aan lagere prijzen aan te bieden.

Het kernkabinet zat woensdag lange tijd samen om zich over het zogenaamde uitrustingsplan van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet te buigen. Dat plan moet duidelijk maken op welke manier de kernuitstap zal worden georganiseerd.

Volgens de wet op de kernuitstap uit 2003 zouden de drie oudste reactoren in ons land - Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 - in 2015 de deuren sluiten. Wathelet stelde voor Doel 1 en 2 in april 2016 uit productie te halen, maar om de reactor in Tihange tien jaar langer in bedrijf te houden.

'Bevoorradingsproblemen voorkomen'

De federale topministers namen woensdag de principiële beslissing om de activiteit van Tihange 1 inderdaad te verlengen tot in 2025. Volgens Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne moeten op die manier serieuze bevoorradingsproblemen worden voorkomen. Hij citeerde het cijfer van 0,5 tot 1 miljoen mensen die op bepaalde momenten zonder elektriciteit zouden dreigen te vallen. In Doel 1 en 2 gaat daarentegen in april 2015 het licht uit.

Een tweede beslissing houdt in dat twintig procent van de nucleaire productie wordt afgenomen van de "monopolist" en ter beschikking gesteld van alternatieve leveranciers. Dat is iets meer dan de capaciteit van Tihange 1 en moet er voor zorgen dat kleinere leveranciers interessante contracten aan consumenten en bedrijven kunnen aanbieden, aldus nog Van Quickenborne.

Ontwikkeling van gascentrales

In het plan van Wathelet is ook sprake van de ontwikkeling van gascentrales en van een mechanisme dat een soort van rentabiliteit moet verzekeren.

Volgens CD&V-vicepremier Steven Vanackere zal de komende dagen een en ander wat duidelijker moeten worden over dat mechanisme. Zijn liberale collega liet horen dat het niet zou gaan om een "subsidiëringsmechanisme", maar om een "ondersteuningsmechanisme" dat rekening zou houden met de gasprijzen op de markt.

Bij de beslissing om niet Doel 1 en 2, maar wel Tihange 1 langer open te houden, stelde Vanackere dat het dossier in het voordeel van de reactor in Tihange speelde op het vlak van veiligheid en extra investeringen. De opdracht is nu dat op een betrouwbare manier kan worden aangetoond dat het langer openhouden veilig kan gebeuren, aldus nog Vanackere, die het had over een "redelijke beslissing".

Hij vindt ook dat de regering met de keuze die ze maakt, de nodige zekerheid biedt voor investeerders. Vanackere herinnerde eraan dat volgens zijn partijstandpunt moest worden bekeken dat de afbouw van nucleaire capaciteit kon worden gecombineerd met bevoorradingszekerheid. Dat gebeurt volgens hem met de beslissing van het kernkabinet.

Kritiek van SP.A

Er was nogal wat discussie over het plan voor de energiebevoorrading. Met name binnen regeringspartij SP.A wilde niet iedereen zich zomaar neerleggen bij het uitrustingsplan van bevoegd staatssecretaris Melchior Wahtelet (CDH) waarbij Tihange langer openblijft.

Onder meer Vlaams parlementslid en energiespecialist Bart Martens had laten verstaan dat de bestaande planning voor de kernuitstap - met de sluiting van Doel I, II en Tihange in 2015 - moest gerespecteerd worden.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees