Zware sanering op til bij Arcelor

ArcelorMittal werkt aan een groot saneringsplan voor zijn Europese vestigingen. De grootste staalgroep ter wereld heeft aan alle Europese sites gevraagd om tegen eind juni een plan op te stellen om de kosten in alle 'ondersteunende diensten' met 25 procent te verminderen. Dat schrijft De Tijd.

De administratie, de aan- en verkoopdiensten, de kaderleden en de bedienden worden geviseerd. Met andere woorden: alle activiteiten behalve de productie en het onderhoud. In die afdelingen heeft ArcelorMittal de afgelopen jaren al flink het mes gezet.

Het Leap-plan, zoals Arcelors saneringsprogramma heet, staat volgende woensdag op de agenda van een beperkt comité van de Europese ondernemingsraad, waarin de directie en de vakbonden zijn vertegenwoordigd.

De Belgische bonden maken zich zorgen. Ze vrezen dat het saneringsplan in ons land 'honderden' banen verloren doet gaan. Bij ArcelorMittal in Gent, het vroegere Sidmar en een van Arcelors Europese topfabrieken, werken 1.400 bedienden en kaderleden op 4.700 werknemers. Als de gevraagde kostenbesparing van 25 procent in een evenredig aantal afvloeiingen wordt omgezet, betekent dit dat in Gent 350 banen sneuvelen.

Op Belgisch niveau kan de balans nog zwaarder worden. Volgens de vakbonden telt ArcelorMittal in zijn Belgische vestigingen zowat 4.000 bedienden en kaderleden op ongeveer 10.000 werknemers. Een kwart zou 1.000 afvloeiingen betekenen.

ArcelorMittal in Gent verwijst voor uitleg over het Leap-plan naar het Verenigd Koninkrijk. Maar op de Londense hoofdzetel blijft het stil. "We don't comment on rumour and speculation.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees