Vande Lanotte: 'Tihange openhouden moet consument voordeel opleveren'

Vande Lanotte: 'Tihange openhouden moet consument voordeel opleveren'

Johan Vande Lanotte Foto: BELGA

Indien de regering beslist één van de zeven reactoren van Doel en Tihange langer open te houden, dan moet dat een voordeel voor de consument opleveren. Dat zei SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte woensdag voor de bijeenkomst van het kernkabinet. Dat voordeel vindt Vande Lanotte onvoldoende terug in het plan van staatssecretaris Wathelet.

De regeringstop bespreekt vandaag het plan over de kerncentrales van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH).

Bij zijn aankomst aan de Wetstraat 16 wees de Vlaamse socialist erop dat volgens het plan zes van de zeven reactoren sluiten (in 2016) en dat voor het eerst een plan op tafel ligt dat de kernuitstap concreet organiseert. Het voorstel van Wathelet om Tihange 1 tot in 2025 open te houden in plaats van 2015, is 'een discussiepunt', aldus Vande Lanotte.


'Dat voorstel is gebaseerd op een rapport van Elia. Dat stelt dat alle reactoren tegelijk sluiten, te grote risico's inhoudt. We gaan dat rapport kritisch bekijken', kondige de SP.A'er aan. Hij voegde er evenwel aan toe dat we geen risico op een black out mogen lopen.

Gascentrales

Als de regering beslist één van de zeven reactoren langer open te houden, dan moet een deel van de productie ter beschikking worden gesteld van leveranciers die de prijzen kunnen doen dalen, vindt Vande Lanotte. Op die manier doet de consument er voordeel aan. Die terbeschikkingstelling en prijzenregeling staan volgens hem te beperkt in het plan van Wathelet.

De beslissing om Tihange 1 dan wel Doel 1 en 2 langer open te houden, hangt voor Vande Lanotte louter af van hoeveel het kost aan veiligheidsinvesteringen. Hij vindt het evident dat een voorzet wordt gegeven om naar meer gascentrales te gaan. Dat daarvoor ondersteuning moet worden geboden, 'is een debat waard'.

Geen ja noch neen

Zijn PS-collega Laurette Onkelinx vindt het nog te vroeg om ja of neen tegen het plan te zeggen. Alles hangt af van de modaliteiten: 'Zijn we echt bezig met de kernuitstap, zijn er voldoende investeringen in hernieuwbare energie, staat het vast dat de prijzen voor de consumenten niet toenemen?', liet ze optekenen.

Vlaams minister-president Kris Peeters wilde weinig commentaar kwijt. Hem interesseert vooral dat de energieprijzen onder controle blijven en dat de bevoorradingszekerheid gegarandeerd is. Zijn partijgenoot en CD&V-vicepremier Steven Vanackere wilde geen reactie geven. Ook Wathelet zelf hield de lippen stijf op mekaar.

Voor Waals Energieminister Jean-Marc Nollet (Ecolo) komt het plan van Wathelet neer op een geschenk aan Electrabel. Hij bestempelde het voorstel als 'nutteloos en gevaarlijk'.

Nollet roept Wathelet op een vergadering te organiseren met alle Milieuministers in ons land.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees