Fit & Gezond

Eerste doe-het-zelf HIV-test op de markt

Binnenkort komt in de Verenigde Staten een doe-het-zelf HIV-test op de markt. Daardoor kan de gebruiker - zonder doktersvoorschrift - met een speekseluitstrijkje nagaan of hij of zij het aidsvirus heeft.

In de VS zouden naar schatting zo'n 1,2 miljoen mensen drager zijn van het HIV-virus. Volgens de Amerikaanse overheid is één vijfde daar echter zelf niet op de hoogte van en weten ze dus ook niet dat ze het virus verspreiden als ze onbeschermde seks hebben.

Deze OraQuick-test zou daar verandering in moeten brengen, want producent Orasure richt zich voornamelijk op mensen die zich anders niet zouden laten testen bij de dokter. Vooral het feit dat je de test in de privacy van je eigen huis en zonder doktersvoorschrift kan doen, zou drempelverlagend moeten werken. Ook de prijs, zo'n 60 dollar ofwel 48 euro, is niet onoverkomelijk.

Hoe werkt het?

De test werkt op basis van een speekseluitstrijkje. Na twintig tot veertig minuten wordt duidelijk of de antilichaampjes die het HIV-virus veroorzaken, in het DNA aanwezig zijn. Omdat de test niet 100 procent sluitend is, adviseert het Amerikaanse Food and Drug Agency (FDA) echter om alsnog een arts te bezoeken als de OraQuick-test 'positief' is.

Het is nog niet duidelijk of en wanneer de test in Europa op de markt komt.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees