Bekaert uitschieter op de Bel20

De Europese beurzen twijfelden vandaag tussen winst en verlies. In Brussel zakte de Bel20 met 0,15 procent tot een slot van 2.263,73 punten. Binnen de sterindex was staaldraadgroep Bekaert de absolute uitschieter, terwijl op de brede markt Dexia zijn herstel onverstoorbaar voortzette.

Het mooie weer van de jongste dagen kon niet blijven duren op de beurs. Toch blijven de verliezen redelijk beperkt. Doordat Wall Street vandaag dicht blijft naar aanleiding van de Amerikaanse nationale feestdag, zal het verhandelde volume naar verwachting aan de lage kant blijven.

De bankensector en de nutsbedrijven trekken de meeste Europese indexen naar beneden. Parijs sloot af op -0,11 procent, Frankfurt en Londen op -0,20 procent. Amsterdam boekte een kleine winst (+0,16 procent).

Volgens de Bank of America Corp. zullen de grote Europese banken het moeilijk hebben om aan de verwachtingen van de analisten te voldoen.

Donderdag verlaagt de Europese Centrale Bank de rente waarschijnlijk voor het eerst onder de 1 procent. Maar hoe historisch laag dat ook is, het wordt vooral aanzien als een psychologische stimulans. Een iets lagere rente zal weinig doen in dit beursklimaat, waar angst en gebrek aan vertrouwen de economie en het investeringsklimaat in de greep houden.

Brussel

De Bel20 glijdt net als de andere Europese beursindexen naar beneden. Om 15 uur stond de Brusselse index op een verlies van 0,40 procent op 2.258,10 punten. Toch konden de verliezen tegen het einde van de dag beperkt worden: de Bel20 sloot af met -0,15 procent.

De waarde van de meeste aandelen verschuift nauwelijks. Staaldraadgroep Bekaert was de absolute uitschieter, met +6,34 procent tot 20,71 euro. Dat is wellicht te danken aan de positieve berichten over China's verdere plannen met zonne-energie. Bekaert is een belangrijke toeleverancier aan deze sector. De zaagdraad die uit de fabrieken van Bekaert komt, worden immers gebruikt in zonnepanelen.

Veel andere stijgers waren er niet. D'Ieteren won 3,07 procent op 34,60 euro en Telenet tufte 0,80 procent hoger tot 35,07 euro. KBC voegde 1,72 procent aan de koers toe tot 18,05 euro.

Umicore sloot 2,10 procent lager af op 36,75 euro, UCB verloor 0,39 procent op 40,65 euro en GDF Suez kalfde 0,78 procent af tot 18,55 euro.

Op de brede markt blonk Dexia voor de derde dag op rij uit. Dit keer kwam er 35 procent bij tot 0,27 euro. Sommige beleggers speculeren erop dat na de Europese top van vorige week de mogelijkheid bestaat dat de restbank een infuus krijgt van het Europees noodfonds ESM.

Picanol schoot 8,22 procent hoger tot 13,30 euro. De weefgetouwengroep maakte bekend dat ze 50 arbeiders gaat aanwerven, wat er op wijst dat de zaken bij het Ieperse bedrijf goed draaien.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees