Auto's bellen in 2015 zelf naar hulpdiensten

Vanaf 2015 moeten auto's in Europa uitgerust zijn met het eCall-systeem, dat bij een zware aanrijding automatisch naar het Europese alarmnummer 112 belt en de hulpdiensten de plaats van het ongeval meldt. De prijs van nieuwe wagens zal door de invoering van het systeem een stuk stijgen: de installatie zou tussen de 100 en 200 euro kosten.

Bestuurders of inzittenden zijn net na een ongeval niet altijd in staat om meteen de hulpdiensten te bellen. Het eCall-systeem doet dat dus automatisch. Het systeem wordt geactiveerd als de airbags open gaan of als de impactsensoren een botsing signaleren. Er wordt dan meteen een sms naar de 112-alarmcentrale gestuurd met onder andere de gpscoördinaten.

Volgens de EuropCommissie wordt op die manier de tijd waarin de hulpdiensten ter plaatse komen gemiddeld met 40 procent ingekort in steden en met de helft op het platteland. Zo kunnen in Europa jaarlijks honderden mensenlevens gered worden en kan de ernst van verwondingen beperkt worden, stelt de Commissie.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees