Ex-arbeider kathedraal Compostela gearresteerd in zaak gestolen pelgrimscodex

Ex-arbeider kathedraal Compostela gearresteerd in zaak gestolen pelgrimscodex

Foto: codex calixtinus

De Spaanse politie heeft vier mensen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van de kostbare Codex Calixtinus. Een van hen is een voormalig elektricien die werkte bij de kathedraal van Santiago de Compostela waar de diefstal een jaar geleden plaatshad, zo meldt het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken.

De man was al jaren werkzaam bij de kathedraal van het bedevaartsoord Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje, maar werd ontslagen. Ook zijn vrouw, zijn zoon en schoondochter werden gearresteerd. In het huis van een van de verdachten werd ruim een miljoen euro aangetroffen.

De lokale politie kwam bij de ex-werknemer terecht op aanwijzing van de deken van de kathedraal, met wie hij naar verluidt op slechte voet stond. Persoonlijke wraak zou dan ook het motief zijn van de man, volgens de deken. 

Camino de Santiago

De Codex Calixtinus stamt uit de twaalfde eeuw en wordt gezien als de eerste bedevaartsgids voor christelijke pelgrims die de bedevaartstocht naar Santiago de Compostela ondernemen. Volgens internationale experts is het middeleeuwse werk van onschatbare waarde.

De verantwoordelijken van de kathedraal gaven eerder al toe dat de beveiliging van de Codex eerder laks was. Toch dacht de politie eerst dat het werk gestolen werd door een professionele bende. Het is nog onduidelijk of het manuscript, dat bestaat uit verschillende verzamelde teksten, zelf al terecht is.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees