BASF investeert 'miljoenen euro's' in nieuwe installatie in Antwerpen

BASF investeert 'miljoenen euro's' in nieuwe installatie in Antwerpen

BASF Antwerpen Foto: © wim kempenaers (wkb)

Het Duitse chemieconcern gaat in Antwerpen een extractie-installatie voor butadieen bouwen, een investering van 'tientallen miljoenen euro's' die vijftien tot twintig banen zal opleveren. Dat heeft BASF woensdag meegedeeld.

Het exacte bedrag van de investering wordt niet bekendgemaakt. BASF zelf spreekt van een 'high double-digit million euro range'. 'Het bedrag ligt dichter bij 100 miljoen dan bij 50 miljoen euro', verduidelijkt een woordvoerder. De installatie, die in de loop van 2014 operationeel moet zijn, zal een jaarlijkse productiecapaciteit hebben van 155.000 ton.

BASF wil met de nieuw installatie naar eigen zeggen inspelen op de toenemende krappe toevoer van butadieen op de wereldmarkt. Aangezien de vraag vanuit de industrie echter is blijven toenemen, zijn ook de prijzen de laatste jaren erg gestegen.

'Deze installatie is een heel belangrijke investering op de site', vervolgt Wouter de Geest, gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen. 'We zullen minder logistiek nodig hebben en het goederenverkeer helpen terugdringen.'

Butadieen is een grondstof die gebruikt wordt om onder andere synthetische rubber te produceren. De bandenindustrie is een van de grootste afnemers van butadieen. De grondstof wordt ook gebruikt in papiertoepassingen en de productie van plastic.

Bij BASF Antwerpen werken momenteel al ongeveer 3.300 mensen in een vijftigtal installaties.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees