Verliezer Mexicaanse verkiezingen eist hertelling

Verliezer Mexicaanse verkiezingen eist hertelling

De linkse kandidaat López Obrador Foto: REUTERS

De linkse kandidaat Andrés Manuel López Obrador, die zondag als tweede eindigde in de presidentsverkiezingen, eist dat alle stembiljetten opnieuw geteld worden. Hij vindt dat nodig 'in het belang van de democratie en van het land'.

Volgens de nationale verkiezingsautoriteiten IFE lag López Obrador van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD) duidelijk ver achter op de kandidaat van de Institutionele Revolutiepartij (PRI), Enrique Peña Nieto. Na twaalf jaar komt de partij die Mexico in de vorige eeuw ruim zeventig jaar bestuurde dus opnieuw aan de macht. De PRI zou aan 38 procent zijn gekomen, tegenover 32 procent voor López Obrador.

Kort na de bekendmaking van de resultaten, liet de oud-burgemeester van Mexico-Stad al weten dat hij de uitslag zou aanvechten. Hij bestempelde de verkiezingswinst van zijn rivaal 'frauduleus'.

Volgens López Obrador heeft de PRI miljoenen uitgegeven om stemmen te kopen en waren er veel onregelmatigheden. Ook zouden de media op de hand van de PRI zijn.

In 2006 verloor López Obrador de verkiezingen met slechts 1 procent verschil. Ook toen sprak hij van fraude. Protesten die hij organiseerde, legden destijds de miljoenenstad Mexico-Stad meer dan een maand lam.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees