Vergiftigd met radioactief polonium-210?

Lichaam Yasser Arafat wordt opgegraven

Yasser Arafat. Foto: AFP

Het lichaam van Yasser Arafat mag worden opgegraven om zijn doodsoorzaak te achterhalen. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas gezegd. De weduwe van Arafat, Suha, drong aan op de opgraving vanwege de vondst van radioactief polonium-210 op kledingstukken van de Palestijnse oud-leider.

Een Zwitsers laboratorium trof op kledingstukken van Arafat een ongebruikelijk hoge dosis polonium-210 aan. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al-Jazeera dinsdag. Onderzoek naar de botten van de oud-leider moet uitwijzen of er sprake is van vergiftiging van haar echtgenoot.

Het Instituut voor Stralingsfysica in Lausanne trof op kledingstukken met urine- en bloedvlekjes van Arafat een hogere dosis polonium-210 aan dan op kledingstukken die niet door de Palestijnse oud-leider waren gedragen. Het hoofd van het Zwitserse laboratorium waarschuwde voor al te haastige conclusies en zei dat de bevindingen op zich geen bewijs zijn voor een vergiftiging.

Hersenbloeding

De 75-jarige Arafat overleed in november 2004 in een ziekenhuis in Parijs. Franse artsen spraken destijds van een hersenbloeding. Waarom Suha Arafat zolang wachtte met het onderzoek, zei ze niet. Na het heengaan van haar echtgenoot weigerde ze in te stemmen met een autopsie. Al-Jazeera stapte eerder dit jaar met toestemming van Suha naar het Zwitserse lab om de kledingstukken te laten onderzoeken.

In de Arabische wereld doen al langer geruchten de ronde dat Israël achter de dood van de Palestijnse oud-leider zit.

KGB-agent Litvinenko

Polonium verwierf bekendheid als doodsoorzaak van Aleksander Litvinenko, een voormalige KGB-agent die zich tegen de Russische regering had gekeerd. In 2006 dronk hij in Londen met polonium aangelengde thee. Dat kostte hem niet veel later het leven.

Abbas zei mee te willen werken aan verder onderzoek als de familie van Arafat daarmee instemt. De hoogste geestelijke in de Palestijnse gebieden, moefti Mohammed Hussein, zei dat er geen religieuze bezwaren zijn tegen een autopsie.

Vanuit Jeruzalem werd kritiek geleverd op de berichtgeving van Al-Jazeera. Israël heeft nooit overwogen Arafat om het leven te brengen, zei Dov Weisglass, chef der staven van oud-premier Ariel Sharon. Er was geen reden toe, zei hij, omdat Sharon 'niet dacht dat de fysieke vernietiging zou helpen, integendeel'.

Ook het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp het onderzoek. 'De omstandigheden van Arafats dood zijn geen geheim (...) Hij werd behandeld in Frankrijk, in een Frans ziekenhuis door Franse artsen en zij hebben alle medische informatie', zei een woordvoerder.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees