Vechtpartijen in Oekraïne om Russische taal

Leden van de Oekraïense oppositie zijn woensdag in de hoofdstad Kiev slaags geraakt met de oproerpolitie. De oppositieleden protesteerden tegen een omstreden wet die het Russisch in bepaalde delen van het land tot officiële taal maakt. Volgens critici vormt de wet een bedreiging voor het Oekraïens.

Ongeveer tweeduizend betogers hadden zich bij een overheidsgebouw in het centrum van Kiev verzameld om te protesteren tegen de wet. Zij raakten slaags met de oproerpolitie die de betogers tegemoet trad. De demonstranten gooiden flessen en stokken naar de politie en spoten pepperspray. De politie zette traangas in. Zeker één betoger raakte gewond.

Ook de bokser en oppositieleider Vitali Klitstsjko nam deel aan de protesten. Hij hield er een wond aan zijn hand aan over.

Aanhangers van president Viktor Janoekovitsj in het parlement, wiens machtsbasis in het Russisch sprekende, oostelijke deel van het land ligt, loodsten het wetsvoorstel erdoorheen. Volgens de oppositie is de wet een pr-stunt, bedoeld om de populariteit van Janoekovitsj, die de laatste tijd dalende is, een opkikker te geven in aanloop naar de parlementsverkiezingen in oktober.

De voorzitter van het Oekraïense parlement, Volodimir Litvin, maakte woensdag zijn ontslag bekend naar aanleiding van de wet. 'Ik ben voor de gek gehouden, Oekraïne is voor de gek gehouden, de bevolking is voor de gek gehouden', aldus Litvin.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees