George Entwistle wordt nieuwe directeur-generaal BBC

George Entwistle neemt in het najaar de fakkel aan het hoofd van de BBC over van Mark Thompson. Foto: AP

George Entwistle wordt het nieuwe hoofd van de BBC. Dat heeft de Britse publieke omroep bekendgemaakt. Entwistle volgt huidig directeur-generaal Mark Thompson op, die aan het eind van het jaar stopt.

Entwistle is nu nog directeur van BBC Vision, een afdeling van de omroeporganisatie die zich onder meer bezighoudt met de productie van programma's en de omroepactiviteiten van de BBC. Entwistle krijgt een salaris van 450.000 pond, zo'n 220.000 pond minder dan Thompson, en neemt zijn nieuwe functie in de herfst op.

Met acht jaar was zijn voorganger de topman met de langste staat van dienst bij de BBC sinds de jaren 70. Onder het bewind van Thompson kreeg de omroep te maken met schandalen - waaronder de zogenoemde 'Sachsgate affair', waarbij komiek Russell Brand en presentator Jonathan Ross obscene berichten nalieten op de voicemail van tv-legende Andrew Sachs - maar ook met grote successen, waaronder de dansshow 'Strictly come dancing' en de documentaire 'Frozen Planet'.

In oktober vorig jaar maakte de omroep echter bekend dat 2.000 jobs moeten sneuvelen wegens besparingen. Sinds 2008 heeft de BBC al voor zo'n miljard pond moeten bezuinigen. Ook de verhuis van een groot deel van de studio's en kantoren van Londen naar Manchester viel bij velen in slechte aarde.

20.000 werknemers wereldwijd

Thompson werd het hoofd van de BBC in mei 2004, nadat Greg Dyke zijn ontslag had ingediend. Dyke trad af in de nasleep van de David Kelly-zaak. Kelly, een microbioloog die voor het Britse ministerie van Defensie werkte, was de bron achter een BBC-rapport dat aangaf dat het rapport van de Britse regering over Iraakse massavernietigingswapens zwaar was overdreven. Kelly werd in 2003 dood teruggevonden. Officieel pleegde hij zelfdoding, maar dat wordt door velen in twijfel getrokken.

Als directeur-generaal was Thompson verantwoordelijk voor de tv-, radio- en internetdiensten van de BBC, en stond hij aan het hoofd van zowat 20.000 werknemers wereldwijd.

Dan toch geen vrouwelijke opvolger

In de Britse pers werd, na de aankondiging van zijn vertrek in maart, druk gespeculeerd over zijn opvolger. Sommige media voorspelden dat de BBC voor het eerst in haar geschiedenis een vrouwelijke directeur-generaal zou aanstellen.

De namen die de ronde deden waren die van Helen Boaden, het hoofd van de nieuwsdienst, Caroline Thomson, de huidige chief operating officier die bij afwezigheid voor Thompson inviel, en Peter Fincham, directeur bij concurrent ITV.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees