'Kernuitstap is geen cadeau aan Electrabel'

'Kernuitstap is geen cadeau aan Electrabel'

Foto: IMAGEGLOBE

De verlenging van de levensduur van Tihange 1 tot 2025 is zeker geen cadeau aan Electrabel. Dat zegt Karin Temmerman, de Kamerfractieleidster van SP.A, na de beslissingen van het kernkabinet over de kernuitstap. SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte reageert tevreden op de afloop.

Hij had er immers op aangedrongen dat een aanzienlijk deel nucleaire capaciteit ter beschikking zou worden gesteld van andere leveranciers.

Vande Lanotte, tevens minister van Consumentenzaken, is tevreden dat zes van de zeven reactoren op het afgesproken tijdstip sluiten. Enkel Tihange 1 blijft nog tien jaar langer in roulatie, maar dat is noodzakelijk gebleken om de bevoorradingscapaciteit te verzekeren, reageert hij bij monde van zijn woordvoerster.

Erg blij is Vande Lanotte ook met de beslissing om 1.000 MW ter beschikking te stellen van de "niet-historische leveranciers". Dat moet leiden tot meer concurrentie en marktwerking, en finaal dus een impact hebben op de prijzen voor de consumenten en bedrijven. De woordvoerster benadrukt dat de uitstap stand heeft gehouden. "Artikel 9 wordt geschrapt, het ligt vast dat in 2025 de kerncentrales gesloten worden", luidt het.

Kamerfractieleidster Marleen Temmerman meent dat de kernuitstap eindelijk concreet wordt. "Met deze trendbreuk komt er een einde aan de aanslepende onzekerheid en krijgen de investeringen in propere energie nieuwe kansen", zegt ze.

Voor SP.A komt het er nu op aan voluit in te zetten op de energie van de toekomst. "De duidelijke keuze voor alternatieve energie, met steun voor flexibele gascentrales, zal de investeringen stimuleren en voor extra jobs zorgen."

Temmerman benadrukt dat de langere levensduur van Tihange 1 geen cadeau is aan Electrabel. "Door de veiling van 20 procent van de overblijvende nucleaire capaciteit aan nieuwe leveranciers, komt er meer concurrentie op de markt en kunnen de prijzen voor de consument dalen. Als bedrijven als Electrabel klassieke productie-eenheden willen sluiten, kan de regering hen bovendien verplichten ze open te houden en de energiebevoorrading te verzekeren."

CD&V vindt alle voorstellen uit eigen plan in beslissing kernkabinet terug

Het uitrustingsplan van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet beantwoordt aan de verwachtingen van CD&V. "De maatregelen zullen bijdragen tot een betrouwbare en duurzame energievoorziening, en dat tegen een betaalbare prijs", reageren de Vlaamse christendemocraten. Ze menen dat de onzekerheid die was ontstaan na de wet op de kernuitstap uit 2003 met dit plan wordt weggewerkt.

CD&V ziet in het uitrustingsplan van de staatssecretaris alle voorstellen uit haar eigen tienpuntenplan energiezekerheid opduiken. "Het uitrustingsplan zorgt ervoor dat het licht niet zal uitgaan", verzekert de partij.

"Het is een evenwichtig plan dat rekening houdt met de noden op korte en lange termijn. Met dit plan zet de regering de fouten recht van de paarsgroene regering die in 2003 de kernuitstap besliste, maar geen plan voorzag om in vervangingscapaciteit te voorzien."

Dat Tihange 1 langer wordt opengehouden in plaats van Doel 1 en 2 is volgens CD&V "verantwoord". Er zijn immers een pak minder investeringen voor nodig. Het geld kan volgens CD&V via de nucleaire rente terugvloeien naar de verbruiker. Bovendien bevat het plan voldoende compenserende maatregelen om meer investeringen in Vlaanderen mogelijk te maken", aldus nog CD&V.

Open Vld noemt beslissing "weloverwogen en verstandig"

De regeringsbeslissing over de kernuitstap is "een weloverwogen en verstandige beslissing". Dat stellen Open Vld-voorzitter Alexander De Croo en Kamerlid Willem-Frederik Schiltz. Ze benadrukken dat twee van de oudste reactoren sluiten zoals in 2003 werd afgesproken, dat de bevoorradingszekerheid gegarandeerd blijft en dat er eindelijk concurrentie in de sector komt, wat dan weer scherpe prijzen voor de consument met zich mee moet brengen.

Schiltz noemt de beslissing van het kernkabinet een belangrijke stap richting volledige kernuitstap en een krachtig signaal naar potentiële investeerders in hernieuwbare energie. De kernuitstap gebeurt volgens hem op een doordachte manier. Het Elia-rapport stelde immers dat indien nu ook Tihange I zou worden gesloten, 500.000 tot 1 miljoen gezinnen 50 dagen per jaar zonder stroom zouden kunnen vallen.

De keuze om Tihange 1 in plaats van Doel 1 en 2 langer open te houden, is volgens Schiltz gebaseerd op objective gegevens. Dat een en ander met communautaire overwegingen te maken zou hebben, zoals Bert Wollants (N-VA) suggereerde, noemt hij onzin. Doel 1 en 2 zijn ouder en kosten dus meer aan extra investeringen. Bovendien zijn ze grotendeels in handen van Electrabel. Hun sluiting verkleint dus de monopoliepositie van de energiereus, redeneert Schiltz.

Het Kamerlid is ook tevreden met de beslissing om 1.000 MW ter beschikking te stellen van andere leveranciers. "Door de beslissing van de regering komt er meer concurrentie op het niveau van de productie. Het monopolie van één dominante speler op de markt wordt zo gebroken en dat kan consumenten en bedrijven alleen maar ten goede komen."

Voor partijvoorzitter De Croo getuigt de beslissing van een hoge realiteitszin. "De regering heeft zich niet laten vangen in een ideologisch debat over kernenergie, maar een rationele en goede beslissing genomen."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees